01. Közeledő karácsony

, , Életkorok:  alsós, felsős, ifis, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, ének, zene, ritmus, barkácsolás, kézművesség, 
Szervezési formák:  ünnepi műsorok, programok, távoktatás, digitális tananyag, ifjúsági alkalmak, családi alkalmak, 
Tudomány területek:  művészetek, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  film, 
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, zenei-ritmikus, kapcsolati, vizuális-térbeli
  • Tevékenység: Anyaggyűjtés, versválogatás karácsonyi műsorhoz; kóruspróba online kapcsolatban; karácsonyfadíszek készítése a gyülekezeti karácsonyfára

 

Közeledik az advent, majd a karácsony, lassan ideje készülni a karácsonyi műsor összeállítására, az advent méltó megünneplésére. De a jelenlegi vírushelyzetben nem tudhatjuk, milyen lehetőségeink lesznek. A karácsonyi ünnepkör eseménytervét, műsorait évről évre össze kell állítanunk, ezért ebben már nagy gyakorlatunk van. Persze sokszor éppen az a nehézség, hogy mi újat lehet még mondani, csinálni karácsonykor? Az előző évek anyagában ehhez is találunk bőven ötleteket, elég, ha a Sokrétű ünnepek, téli ünnepkör menüpontra kattintunk itt: Segédanyagok / Sokrétű játékok.

Most induló, Távol és közel című sorozatunkban olyan, a vírushelyzetre átgondolt és kialakított feladatokat, játékokat, műsorelemeket közlünk, amelyek biztonságos távolságtartással vagy online módon is működhetnek.

 

Karácsonyi versek (Verbális-nyelvi)

A karácsonyi, templomi gyerekműsor természetesen most sem maradhat el, de számítani kell arra, hogy tartani kell a távolságot, maszkot kell viselni, vagy csak online lehet megtartani az alkalmat. Így a szokásos betlehemes előadás nem jöhet szóba, de egy szép karácsonyi verscsokrot elmondhatnak vagy felolvashatnak a gyerekek, akár úgy is, hogy otthon felveszik a versmondást, amit egy közös műsorrá vágunk össze.

Az alábbiakban ajánlunk néhány szép verset, amelyek online elérhetőek, illetve a Református Tananyagfejlesztő Csoport 3-4. osztályosoknak szóló irodalmi szöveggyűjteménye Angyalmese című téli kötetében nyomtatott formátumban is megtalálhatók (Kálvin Kiadó, 2020).

Versválogatás:

Zalán Tibor: Újszülött-köszöntő

Tóth Bálint: Egy kisfiú születésére (szöveg, hangoskönyv, digitális kiegészítők)

Egyed Emese: Játszótársunk születik

Kiss Benedek: Újkori karácsony Sárával

Weöres Sándor: Betlehem

Lackfi János: Pásztorok alusznak

Kovács András Ferenc: Vízkereszt

Kiss Ottó: Jönnek a királyok

Válogatás az Angyalmesék online anyagából: Csodabölcső online

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Távol és közel menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .