01. A perzsa király palotájában

,
  • Alapige: Eszter 1,19
  • Intelligenciatípus: Vizuális-térbeli, verbális-nyelvi, logikai-matematikai
  • Tevékenység: perzsa építészeti emlékek, tárgyak megfigyelése, képi ábrázolása, jelalkotás, szerepjáték: idegenvezetés szóban

 

Új sorozatunk Eszter történetét veszi végig Eszter könyve alapján, a Howard Gardner által leírt intelligenciatípusokat figyelembe véve. A domináns intelligenciatípus mellett feltüntetjük a szintén fontos intelligenciaterületeket, hiszen általában több is aktiválódik egy-egy tevékenység során, nem különülnek el egymástól. Sorozatunk olyan játék- és feladatgyűjteménnyé bővül, amelyből szabadon válogathatnak a pedagógusok, lelkipásztorok.

 

A súsáni palota (Vizuális-térbeli)

Súsánt Ahasvérós (Ahasvérus) király apja, Dárius tette királyi székhellyé. Súsánról (Szúzáról) nem sok minden maradt fent, viszont Dárius perszepoliszi palotájáról tudunk képeket mutatni a gyerekeknek. A Perszepoliszban lévő királyi palota romos állapotban még ma is látogatható. A régészek a romok alapján rajzolták meg, milyen lehetett a palota. Tankockánkat ezekből a képekből állítottuk össze. (A képek nagyíthatóak!)

A tankockához kattints ide: Perzsa királyi palota

A képek megtekintése után a gyerekek rajzolják le, hogy ők milyennek képzelik el a palotát, illetve a palota melyik része tetszik nekik legjobban.

A perszepoliszi palota romjai – forrás

 

Idegenvezetés Ahasvérós palotájában (Verbális-nyelvi, vizuális-térbeli)

A fenti tankocka alapján a gyerekek mutassák be a főuraknak Ahasvérós palotáját.

Képzeld el, hogy te vagy Ahasvérós király fő udvari kalauza, főidegenvezetője. Nézd meg a rekonstrukciós rajzokat! Ilyesmi lehetett a súsáni királyi palota is. A képek segítségével vezesd végig a vendégeket a királyi palotán, és meséld el, mit láthatnak. Természetesen úgy, hogy Ahasvérós király gazdagságát és nagyságát emeld ki!

 

Arany kupák (Logikai-matematikai, vizuális-térbeli)

A tankockán néhány perzsa arany kupát láttok. Ilyenekből ihattak a főurak Ahasvérós lakomáján. (A képek nagyíthatóak!)

A gyerekek nézzék meg jól a kupákat, és vizsgálják meg a sormintákat a kupák szélén, majd maguk is tervezzenek aranykupákat különböző sormintákal. A mintákon szerepelhetnek vonalak: egyenes, hullámos, spirális, valamint zárt geometrikus formák: kör, négyzet, háromszög, sokszög, csillagalakzat stb.

A tankockához kattints ide: Perzsa aranykupák

Kép forrása

 

 

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Eszter könyve menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .