Pages Navigation Menu

Hittan óratervek – 3. osztály

A 2017/18-as tanévben is folytatjuk hittanóra-sorozatunkat, amely elsősorban 3. osztályos gyülekezeti gyerekcsoport számára készül, de vegyes életkori összetételű alsós csoporttal is megoldható. A segédanyagot a tavalyi 2-os hittan-sorozat folytatásának szánjuk, hasonló szerkezetű és szemléletű óratervekkel és kiegészítő feladattárral. Az órasorozat a hivatalos hittantantervekkel összehangoltan alkalmazható, de tovább alakítható, kiegészíthető, illetve konkrét egységei más koncepciójú órasorozatba is beépíthetők.

A sorozat bőséges faladat- és játékgyűjteményként funkcionál, illetve megmutatja, hogyan építhetők be a játékok, feladatok a hitoktatás gyakorlatába. Az élményszerű, felfedező tanulásra, a facilitáló pedagógusi munkára és a sokrétű intelligencia komplex fejlesztésére helyezi a hangsúlyt. Ezen keresztül szeretne a gyerekek számára „élhető hitet”, „létre bátorító” üzenetet átadni a bibliai történetek kreatív, problémacentrikus, kapcsolatokra és kommunikációra építő feldolgozásával. Ezt segítik elő az óracímek gondolatébresztő kérdései is.

A bibliai témákat élettémák és az egyházi év rendje szerint válogattuk, csoportosítottuk és rendeztük sorba. A munkában figyelembe vettük a református és evangélikus egyház gyülekezeti hittantervét, valamint az iskolai erkölcstan élettémáit is. Az órasorozatba beépül egy-egy szabad hét a téli és tavaszi szünet idejére. Az őszi szünetre eső 9. heti téma megoldása a hitoktatón, a csoport és a gyülekezet helyzetén, szándékán múlik.

A feldolgozandó témakörök:

  • ●   Lakóhely, otthon a teremtett világban: 2 óra
  • ●   Isten megszabadítja népét – Mózes történetei – kapcsolat Istennel és egymással: 7 óra
  • ●   Isten törvényt ad és otthont készít népének – bizalom, hűség és bátorság: a hit lovagi erényei: 4 óra
  • ●   Az ígéret gyermekei – karácsony ajándéka: 3 óra
  • ●   Isten törődik velünk – Jézus megkeres, gyógyít, megment – együttérzés, segítségnyújtás, hála, önismeret: 8 óra
  • ●   Jézus közösséget épít – az evangélium szabályai – húsvéti üzenet – együttműködés, kapcsolatépítés: 6 óra
  • ●   Pünkösd utáni gyülekezet – a gyülekezetépítés feladatai – közösségi élet és feladatok: 7 óra

 

 

Hozzászólások

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..