Pages Navigation Menu

7. Morzsa-asztal – kenyérmorzsa készítése és felhasználása

TÉMA CÍME: A hit morzsái
BIBLIAI TÖRTÉNET: A pogány asszony, vö. a sareptai asszony és fia (Márk 7,24–30; 1Királyok 17)

 

A morzsát nemcsak példázatosan és jelképesen lehet megbecsülni, hanem a maga konkrétságában is. A régiek megbecsülték a kenyeret, nem dobták ki egy morzsáját sem. A száraz kenyérből is tudtak ételt készíteni, vagy beleaprították tejbe, levesbe. S ha mégsem tudták megenni, odaadták az állatoknak. Mi könnyebben megszabadulunk tőle, és a kukába kerül. Pedig a szikkadt kenyérből morzsa készíthető, többféle módszerrel, amit aztán hasonlóan használhatunk fel, mint a zsemlemorzsát, pl. panírozáshoz.

KenyérmorzsaKép forrása

 

A száraz kenyér egyik legismertebb felhasználási módja a fasírt, amiben a darált hús áztatott és kifacsart kenyérrel van összegyúrva. Másik felhasználási mód a kenyérfelfújt. Pl. a sajtos kenyérszuflé vagy a szegény ember tortája (lásd a képen).

Szegény ember tortája

 

Izgalmas kísérlet a kenyérmorzsalepény, a kenyérmorzsás karfiol vagy ez az ínyenceknek való zöldség-kenyér kombó is:

Kenyérmorzsa zöldségekkel

 

Gyűjtsetek még izgalmas morzsarecepteket, és próbáljátok is ki, amelyik finomnak ígérkezik.

Egy Morzsa-asztal is megteríthető csupa kenyérmorzsával készült étellel, a Morzsa-szeretetvendégségen.

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.