Pages Navigation Menu

7. „Gyarapodott bölcsességben-kedvességben” – gyarapodó játékok

TÉMA CÍME: Az anyai szív
BIBLIAI TÖRTÉNET: Mária, Jézus anyja (Lukács 2,19.35 és 2,41–51)

 

Minden szülő legnagyobb öröme, minden édesanya szívének kedves, ha a gyermeke gyarapodik testben-lélekben-értelemben – ahogyan ez a gyermek Jézussal történt. Játsszatok a gyerekekkel gyarapodó-gyarapító játékokat a test, a lélek és az értelem megmozgatásával.

Gyarapodó háló („Halászos”): Két egyenlő számú csapat áll egymással szemben, kb. 5-10 m távolságra. Hagyományosan fiúk és lányok csapatával játszották, de nyugodtan játszhatjátok vegyes csapatokkal is. A csapatok között középen áll a „háló”: egy fiú és egy lány a kezét fogva. A játékvezető jelére a csapatoknak helyet kell cserélni. Az átfutókat a „háló” igyekszik megfogni, miközben a hálót alkotók egymás kezét nem engedhetik el. (Amíg szakadt a háló, addig nem foghatnak meg senkit.) Akit a háló megfog, az csatlakozik hozzájuk. Amíg a háló gyarapodik, addig az átfutó csapatok száma fogy. Amelyik csapat tovább tartja magát, az lesz a győztes: ügyessége-fürgesége nem fogyott el.

Forrás: Megy a gyűrű vándorútra (Gondolat, 1982, 307.o.)

 

GyerekmosolyKép forrása

Mosolygyarapító:

„Mosolydobás”: A gyerekek körben ülnek, és egy összecsomózott kendőt (vagy babzsákot) dobálnak egymásnak. Akinek a kendőt dobják, hangosan nevet vagy grimaszolva mosolyog, amíg a kendő nála van. Továbbdobja a kendőt valakinek, és abban a pillanatban elkomolyodik. Aki elfelejt nevetni vagy kendő nélkül is elmosolyodik, az zálogot ad.

„Nevetőverseny”: Egymással szemben, kb. 3-4 méter távolságra leül két csapat. Lehet fíúk és lányok csapata, ha egyenlő számban vannak, de lehet vegyes csapatokkal is játszani. Feldobunk egy kis erszényt vagy táskát, aminek sima és gombos/csatos fele van. Ha a sima fele van felül, a lányok nevetnek, ha a gombos/csatos fele, akkor a fiúk. Mindig csak azok nevethetnek és mosolyoghatnak, akiknek a feldobás kedvez. Nekik viszont arra kell törekedniük, hogy a másik csapatot is megnevettessék. Ha a másik csapatból valaki kicsit is mosolyog, átül az ellenfélhez. Az a csapat győz, amelyik jobban gyarapszik.

„Mosogatórongy”: Egy játékos különböző kérdéseket tesz fel a többieknek. Bármit kérdezhet, ami eszébe jut. A felelőnek mindenre a „mosogatórongy” szóval kell válaszolnia, méghozzá a legnagyobb komolysággal. Nevetni nem szabad, ha mégis elneveti magát vagy elmosolyodik, akkor zálogot ad.

Játékok forrása:

 

Gondolatgyarapító:

Szólánc: Alkossatok egyszerű szóláncot, amikor minden következő szó az előző szó utolsó betűjével kezdődik. Ám most minden játékosnak el kell sorolnia az összes szót, méghozzá helyes sorrendben, ami előtte elhangzott. Ki meddig bírja memóriával a szólánc-gyarapodást?

Mondatlánc: Valaki elkezd egy egyszerű mondatot, pl.: Peti áll. A következő játékos egy szóval bővíti, pl.: Peti széken áll. Minden következő játékos egy új szóval bővíti a mondatot, amíg hibátlanul bele tudja illeszteni az előzményébe. Ki meddig bírja memóriával a mondat-gyarapítást?

Nekem erről az jut eszembe: Asszociációs játék, aminek a lényege a gondolatok folytatása az asszociációs logika segítségével. Játszhatjátok mondatokkal vagy kis történetekkel is. Valaki elkezdi: mond egy mondatot vagy elkezd egy történetet. Aki szeretné átvenni tőle a szót, az kezével jelzi. A játékvezető dönti el, kinek adja át a beszéd fonalát. Aki átveszi a szót, azzal kezdi: Nekem erről az jut eszembe… és folytatja a saját gondolatával. Ha figyeltek egymásra, és kiegyensúlyozott marad a játék (ezért kell a játékvezető), egy érdekes beszélgetés is kialakulhat belőle.

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.