Pages Navigation Menu

6. Morzsaszedegetés és hitmorzsák

TÉMA CÍME: A hit morzsái
BIBLIAI TÖRTÉNET: A pogány asszony, vö. a sareptai asszony és fia (Márk 7,24–30; 1Királyok 17)

 

Nyári táborokból biztosan ismerős a „morzsaszedegetés”. Amikor mindenki elmond a tábori élményei közül egy-egy morzsányit, amit szívesen megoszt másokkal is, amire jó lesz később is emlékezni. A hálaadás receptjei közé tartozik a „morzsaszedegetés”, amit nemcsak tábori helyzetben lehet gyakorolni. Időről időre érdemes összesöpörni morzsáinkat a házunk táján, a konyhaasztalon és a polcokon.

„Morzsaként” szórj szét az asztal körül üres papírcédulákat. A gyerekek vegyenek fel egy-egy cédulát, és keressenek az elmúlt időszakból olyan dolgokat, amikért hálát tudnak adni, és szívesen megosztják másokkal is. (Amiért titokban adnak csak hálát, azt is elmondhatják magukban.) Írjon fel mindenki egy-egy ilyen dolgot a cédulájára. Elég egy emlékeztető kulcsszó vagy rövid mondat. Egy személy több cédulát is írhat. Majd a cédulákat helyezzétek el az asztalon, úgy, hogy olvasható legyen.

A „morzsaszedegetés” most egymás morzsáival kezdődik. Sorban egymás után választ mindenki az asztalról egyet, amit felolvas, és ez alapján próbálja kitalálni, ki írta. Miért pont rá gondolt? Eltalálta-e? Ezután jelentkezzen az író személy, aki elárulhat többet is a morzsájáról, ha akar. Ha nem, olvassa fel ő is, amit írt. Majd folytatódhat tovább a morzsaszedegetés.

 

MorzsaszedegetésKép forrása

 

Szeretetvendégségen vagy más közös együttléten is érdemes kipróbálni a „morzsaszedegetést”. Hiszen idősebbek, középkorúak és fiatalok is megoszthatják egymással az örömeiket és hittapasztalataikat. Hogy miért is tudnak most hálát adni. Mi az, amit szívesen elmondanának másoknak is. Érdemes felhívni a társaság figyelmét, hogy mindenki, aki szeretne beszélni, tényleg egy morzsányi történetet mondjon el, hogy mindenkire jusson idő, akinek van mondanivalója. S akkor indulhat is a kör: Aki a késével/villájával megkocogtatja a tányérját, az szeretne nekünk odaadni egy morzsát az életéből. Elmond egy kis történetet, amiért hálát tud adni, amiért nagyon hálás Istennek.

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.