Pages Navigation Menu

6. Mindennapi bátorságpróbák

TÉMA CÍME: A pünkösdi király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Abímelek – Jótám meséje (Bírák 9)

 

Jótám, Gedeon legkisebb fia, a véres testvérgyilkosság egyetlen túlélője joggal félt és menekült futva a testvére elől. Ám előbb megállt a Garizim-hegy csúcsán, és elmondott egy példázatos mesét. „A fák királyválasztása” ebben az olvasatban egészen másként hangzik, mint egy gyermekmese. Megmutatkozik benne a prófétai szó ereje, az Isten által kiválasztott ember bátorsága, és Isten hatalma a történelmi események fölött.

Azt gondolhatjuk, hogy mi úgysem kerülünk ilyen helyzetbe. A kisember fogja be a száját, tűrjön és hallgasson, fogadja el a kompromisszumokat. De hiszen Jótám is „kisember” volt, méghozzá a legkisebb. Ő is félt, úgy maradt életben, hogy elbújt, és hősi beszéde után futva menekült. A bátorság tehát nem félelemnélküliség. A bátorság akkor mutatkozik meg igazán, amikor legyőzzük félelmünket. S ilyen minden „kisember” életében előfordulhat, akár naponta is.

Keressetek mindennapi élethelyzeteket, amikor le lehet győzni a félelmünket

  • Legyél bátor●   az iskolában,
  • ●   a barátok között,
  • ●   ismeretlen emberek között,
  • ●   otthon,
  • ●   az edzésen, stb.

Mit kell

  • ●   megmondanod,
  • ●   megtenned,

mit nem kell

  • ●   megmondanod,
  • ●   megtenned

ahhoz, hogy bátor légy?

Mit engedsz meg a másiknak? És mit engedsz meg magadnak?

Hiszen a bátorság nem csak másokkal szembeni próba. Magaddal szemben is bátornak kell lenni ahhoz, hogy „tükörbe merj nézni”, be merd vallani egy-egy rossz tulajdonságodat, s aztán merj tenni is ellene. Mindenki írjon egy titkos listát (lehet fejben is, úgy biztos nem látja meg senki) a belső ellenfeleiről, akikkel/amikkel szemben bátornak kell lennie.

Minden napra tűzzetek ki célként egy bátor tettet, akármilyen kicsi is legyen az, és tegyétek is meg. Így a mindennapi bátorságpróba edzetté tesz majd benneteket a félelemmel, a gyávasággal, a megalkuvással vagy a kényelemmel szemben. Olyan ez, mint egy sportág, rendszeresen kell edzeni, gyakorolni.

Kép forrása: http://www.deviantart.com/art/Give-them-kids-credit-19380821

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

 

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.