Pages Navigation Menu

6. Királyi etikai kódex

TÉMA CÍME: Királytükör – királytabló
BIBLIAI TÖRTÉNET: Összefoglalás (5Mózes 17,14–20)

 

jó királyÁllítsatok össze olyan szabálygyűjteményt – nevezhetjük etikai kódexnek –, amit egy ószövetségi uralkodónak be kellett tartania ahhoz, hogy országában jól menjenek a dolgok, népe biztonságban és békességben éljen. A munkát először kis csoportokban végezzétek, majd a csoportok beszámolója alapján gyűjtsétek össze az összes felmerülő szabályt (fel lehet írni egy táblára).

Kép forrása: http://www.dreamstime.com/photos-images/king-cartoon-fantasy-character.html

 

Két királyEzután olvassátok el az ószövetségi „királytörvényt”: 5Mózes 17,14-20. Hasonlítsátok össze vele a ti szabályaitokat. Ami lényegileg megegyezik, azt ki lehet pipálni. Ahol nagy az eltérés, vizsgáljátok meg az okát. Ahol túl szigorúak voltatok, ott inkább engedjetek: Húzzátok át a szabályt. Amire viszont nem gondoltatok, azt színessel írjátok be a szabálykönyvbe. Erre kell a ti uralkodótoknak különösen figyelnie. Hiszen az uralkodás olyan, mint egy bonyolult stratégiai játék, amit szabályok irányítanak. Csak az életben a szabályok áthágása végzetes lehet.

Kép forrása: https://www.pinterest.com/pin/117726977736014576/

 

Beszélgessetek róla, hogy ma, a parlamenti demokrácia idején mely szabályok érvényesek egy állami vezetőre, és melyek nem. Mit gondoltok, lehetne-e ma teljes mértékben a királytörvény szabályaira hagyatkozni? Nyugodtan rendezhettek a kérdésről vitát.

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.