Pages Navigation Menu

6. Ki miben vitéz? – vetélkedések

TÉMA CÍME: Az önfejű és féltékeny király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Saul és Jónátán (1Sámuel [13] 14)

 

Gyűjtsétek össze egy vitéz legfontosabb tulajdonságait. Mint: bátorság, tettrekészség, gyorsaság, pontosság, vagy odaadás, kitartás, hűség, nyílt szembenézés, stb.
Tartsatok vitézi próbát különböző játékos-komoly helyzetekben.

Testi erő- és ügyességi próba

Jónátán és fegyverhordozója egészen szűk helyen harcolt, és ölt meg húsz embert az ellenséges katonák közül. A szűk helyet most egy kb. másfél-két méter átmérőjű kör jelentse, ahol a bothúzáshoz és botbirkózáshoz hasonló párharccal tehetik próbára egymást a küzdő felek. A botot húzni, tolni, és csavarni is lehet. Győz, aki az ellenfelét kimozdítja a körből, vagy kicsavarja kezéből a botot.

A másik, inkább az ügyességet, gyorsaságot és reflexeket próbára tevő párharc a kendőkapó. Tegyetek a kör közepére egy kendőt. A két küzdő fél a kendő két oldalán néz egymással farkasszemet, s igyekszik elkapni a kendőt, és kiugrani vele a körből. Igen ám, de ha az ellenfele még a körön belül megérinti, nála van a találat. Előzetes megállapodás alapján az a győztes, akinek hamarabb összegyűlik 3 vagy 5 találata.

A játék úgy nehezíthető, hogy kendő helyett egy kis követ vagy kavicsot kell felkapni, és kiugrani vele a körből. Nem árt, ha van egy játékvezető, aki vitás esetben dönt, illetve időhúzás esetén mindkét félnek adhat egy-egy találatot (együttes találat: döntetlen).

Nyelvpróba

Szó- és nyelvpróba

Kinek a legélesebb a nyelve, leggyorsabb a nyelvreflexe? Tegyetek próbát a történetből kiemelt szavak segítségével. Például a következő 20 szót írd ki külön cédulákra a Jónátán hőstettét leíró részből (1Sám 14,1–15):

legény, gránátalmafa, hadinép, sziklaszirt, szoros, emelkedik, akadály, tervezel, átmegyünk, gyertek, jel, üregekből, elrejtőztek, fegyverhordozó, előőrs, négykézláb, összecsapás, szántóföldön, riadalom, megrendült

Minden próbát tevő játékosnak jól össze kell keverni a szókészletet, és írással lefelé egymásra helyezni, mint egy kártyapaklit. A játékos beszélni kezd, pl. mesél egy történetet, majd húz egy szókártyát, és a húzott szót beleilleszti a mondandójába, úgy, hogy értelmesen folytatódjon a szöveg. Majd újabb és újabb szavakat kell hasonlóan húznia, és szövegbe építenie. Egy új szó felsorolásszerűen nem illeszthető a szövegbe, és egy mondatban legfeljebb három új szó szerepelhet. Egy perc alatt ki tud több új szót beleilleszteni a szövegébe? (Nehezíthetitek a játékot a beszédidő csökkentésével.)
Ugyanaz a mondat sem hangozhat el még egyszer, amit már egy másik játékos mondott. Ezért nem mindegy, milyen sorrendben következnek a játékosok. Ezt érdemes előre kisorsolni.

A csendes, introvertált gyerekek számára riasztó lehet a nyílt nyelvpróba. Ők választhatják a papíron zajló küzdelmet is a szavakkal. Húzzanak a szókészletből 5-5 szót (leírják, majd visszateszik a készletbe), azután alkossanak egy harcias kiáltványt vagy egy pengeéles (csattanós) rövid verset, amibe beépülnek a húzott szavak. Mindezt 3 vagy 5 perc alatt, előzetes megegyezés szerint. Hogy kié a legjobb, azt a csoport tagjai titkos szavazással dönthetik el.

Kép forrása: http://nyelvpalanta.hu/tarsasjatek-viragzo-nyelvpalantaknak/

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

 

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.