Pages Navigation Menu

6. Jó hír vagy rossz hír?

TÉMA CÍME: A szomorú király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Dávid és Absolon (2Sámuel [13–17] 18,1 – 19,9)

 

Jó és rosszA győzelem után van egy kis versenyfutás a városkapuig. Hírvivők futnak, s a győztes jutalma az örömhír keltette első öröm. Ám most az örömhír egyszersmind gyászhír is, így a hírvivő jutalma is kettős, egyszerre édes és keserű.

De hogy lehet ugyanaz a hír jó vagy rossz? Keressétek meg az elsőnek érkező Ahimaac és az egyiptomi ember szavait (28. és 31. vers). Van-e a két mondat közt lényegi különbség az információ tartalmában?

Olvassátok fel olyan hangon a híreket, mintha valóban a hírvivők mondanák. Vajon a hangjukból lehetett-e következtetni a hír további tartalmára? Most olvassátok fel az elsőt úgy, hogy örömhír, a másodikat úgy, hogy gyászhír legyen. Mi teheti egy információ jelentését jóvá vagy rosszá?

Keressetek hasonló nyelvi jelenségeket, amikor ugyanaz a mondat, gondolat egyszer csak az ellentétébe fordul. Egyszer jót jelent, azután rosszat. Vagy fordítva.

Mit mond ez nekünk a mindennapi kommunikációnkról? Mindig azt mondjuk, amit mondunk? Mondatainknak ugyanaz a jelentése, mint az információtartalma? Mi hordozhat még plusz információkat?

Keressetek és játsszatok el olyan kommunikációs helyzeteket, amikben ez az inverz játék, jelentésfordulat érvényesül. Amikor jó hírből rossz, rossz hírből jó lesz. S amikor a rossz hírben is az a jó, hogy végül tisztázódik a helyzet.

 

Helyezzétek el ugyanazt a mondatot különböző szövegösszefüggésekbe. Legyen a mondat pl. az a hír, hogy: „A keleti tájakon ma jelentős mennyiségű eső várható.” Hogyan, milyen szövegösszefüggésben jelent ez jót vagy rosszat, esetleg semmi különöset. Hogyan lesz belőle izgalmas vagy közömbös helyzet, sorscsapás, főnyeremény vagy végtelen unalom?
És így tovább, a legkülönbözőbb tartalmú mondatokkal végezhető ez a játék.

 

Kép forrása: http://www.deviantart.com/art/Good-vs-Evil-Reach-Out-121890099

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.