Pages Navigation Menu

6. Bölcs és ostoba tanácsok – tanácsadói kézikönyv

TÉMA CÍME: Két botcsinálta király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Jeroboám és Roboám (1Királyok 11,26 – 12,24)

 

Páros munkában gyűjtsetek bölcs és ostoba tanácsokat adott helyzetekre. A párok fehér és színes cédulákra dolgozzanak. Előbb fogalmazzák meg röviden az alaphelyzetet, és írják le egy fehér cédulára. Pl. A család kirándulni indul, és a vasútállomáson várakozik, mikor bemondják, hogy a vonat előreláthatólag 65 percet késik.

TanácsokMajd kétféle színes cédulára írjanak bölcs és ostoba tanácsokat. Pl. mit tegyen a család ebben a helyzetben az állomáson?

A párok a céduláikat tegyék bele egy-egy sapkába, kalapba. Majd alakítsanak 4-6 fős kis csoportokat, és a csoportok válasszanak egy-egy fejfedőt, olyat, amelybe nem ők írták a cédulákat. A fehér cédulának megfelelő helyzetet kezdjék el játszani, miközben a játékvezető (vagy egy játékos) véletlenszerűen kihúz egy-egy cédulát a színesek közül. Most a szerencse dönti el, hogy jó vagy rossz tanács következik, de ennek megfelelően kell a játékot folytatni. A cédulahúzást érdemes többször is megismételni.

 

A gyűjtött élethelyzetek és tanácsok segítségével állítsatok össze egy tanácsadói kézikönyvet, amely a csoport bölcsességének tükre lesz. És persze a humorérzékének is, mert rajtatok áll, hogy unalmas, érdekes vagy vicces lesz-e a kézikönyv. Karikatúraszerű rajzokkal tehetitek a könyvet még derűsebbé.

 

Kép forrása: http://felsofokon.hu/agroteka/2012/01/05/agrar-tanacsadok

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.