Pages Navigation Menu

6. A szerelem fonákja

TÉMA CÍME: A szerelmes király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Énekek éneke – Salamon kísértése (Énekek éneke; 1Királyok 11,1–13)

 

A szerelem nem mindig ilyen szép, gyakran megmutatkozik a fonákja is. Mint Tóth Krisztina: Most viszik, most viszik című versében, ami már címével is a leánykérő gyermekjátékra utal (Most viszik, most viszik Danikáné lányát). De most valami mást visznek, nem a leányt: https://hycry.wordpress.com/2009/12/31/toth-krisztina-most-viszik-most-viszik/

 

SzakításBeszélgessetek a szerelem fonákjáról, árnyoldaláról. Miért hűl ki, változik meg egy kapcsolat? Van-e, létezik-e életre szóló szerelem? Mi lehet a tartós szeretet-kapcsolat titka?

Salamon történetében is megmutatkozik a szerelem fonák oldala, ami végül „szakításhoz” vezet. De itt másról van szó. Hogy miről, járjatok utána. Olvassátok el az 1Királyok 11,1–13. verseit, és keressétek meg, milyen okok vezettek a „szakításhoz”? Ki szakított kivel?

Ha válóperes ügyvéd lennél, milyen érveket hoznál fel az ügyfeled – Salamon – védelmére? Mik voltak Salamon „elhajlásának” belső motívumai? Hogyan próbálnád a feleket – Istent és Salamont – kibékíteni? Ha lehetőséged lett volna rá, milyen tanácsokat adtál volna Salamonnak a baj megelőzésére? Mit és hogyan kellett volna betartania?

Mi a véleményed: Létezhet-e tartós szeretetkapcsolat – akár ember és ember, akár Isten és ember között – szabályok nélkül? Mi az egymásnak való elköteleződés titka? Miért köteleződnek el olyan nehezen az emberek egy egész életre, még az olyan bölcs ember is, mint Salamon?

 

Nem olvassuk, hogy Salamon megbánta volna bűnét, és imádkozott volna, mint azt Dávid tette. Pedig de kellett volna egy ilyen imádság!

Fogalmazz meg Salamon nevében egy „posztumusz” imádságot. Az Istentől eltávolodott ember imáját, akinek legfőbb vágya, hogy visszatérhessen Istenéhez.

 

Kép forrása: http://mindennapi.hu/cikk/eletmod/tarskereso-nok-vallomas-szakitas-utan/2010-12-28/849

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.