Pages Navigation Menu

6. A hettita hűsége

TÉMA CÍME: A parázna király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Dávid és Betsabé (2 Sámuel 11 – 12; Zsoltárok 51)

 

Rembrandt: Dávid és ÚriásTovábbi csavar – és hűségteszt – a történetben, hogy Betsabé férje, a hettita Úriás bizonyul a történetben egyedül hűségesnek. A hettiták Kánaán őslakosságához tartoztak, Ábrahám tőlük vette meg a makpélai barlangot, hogy Sárát eltemesse (1Móz 23). Később Ézsau a hettiták lányai közül vett feleséget, ami nem tetszett Rebekának és Izsáknak, ezért is küldik Jákóbot a rokonaikhoz (1Móz 27,46). Most pedig itt van Úriás, a nemkívánatos hettita népből, aki mégis hűségesebbnek bizonyul a királynál. Neve pedig arról tanúskodik, hogy bár hettita származású, mégis Jahve tisztelője: Urijjáh = Jahve az én világosságom.

Úriás története jól dramatizálható, Dávid és Jóáb kétszínűsége, szemben a nyílt és őszinte harcossal, feszült helyzeteket teremt. Játsszátok el Dávid és Úriás, illetve Jóáb és Úriás találkozásának jeleneteit.

Írjatok

  • ●   rövid jellemzést Dávid hős vitézéről, aki nem volt akárki, hanem az elitcsapatába tartozott (lásd 2Sám 23,39);
  • ●   egy történetet Úriás egyik hőstettéről, ahogyan a harcai közben őt elképzelitek.

Rajzoljátok le Úriást, Dávid hű testőrét és az Úr hűséges hívét, ahogy ti elképzelitek.

Keressetek mai párhuzamokat, amelyek Úriás hűségére emlékeztetnek. Egy-egy ilyen élethelyzetet bemutathattok dramatizálva is.

 

Kép forrása: http://www.bible-people.info/David-activities.htm

http://www.wikiart.org/en/rembrandt/david-and-uriah-1665

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

 

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.