Pages Navigation Menu

5. Uralkodóportrék és királyi galéria

TÉMA CÍME: Királytükör – királytabló
BIBLIAI TÖRTÉNET: Összefoglalás (5Mózes 17,14–20)

 

Georges Rouault: Az öreg király

Georges Rouault: Az öreg király (1936)

A zsidóság szigorú egyistenhite nem engedte meg a képi ábrázolást, ezért nem maradt fenn Dávid vagy Salamon király arcképe. A következő képi feladatok keretjátékai tehát nem a korhűséget akarják szemléltetni, csupán a játékmotivációt szeretnék felkelteni.

Személyes választás alapján mindenki készítsen el egy uralkodói vagy hercegi/hercegnői portrét a megismert karaktervonások tükrözésével. A választás szabad, lehetőleg a gyerekek azonosulására épüljön, így lesznek a portrék igazán hitelesek (pl. a hercegábrázolásba jobban bele tudják vinni saját életkorukat). Javasolt technika: grafika és/vagy papírkollázs, esetleg festés, plasztika.

Az elkészült művekből rendezzetek kiállítást, amikor a képek keretezése és térben való elhelyezése is alkotó feladat. Minden mű alá kerüljön oda az alkotó és az ábrázolt karakter neve is.

Ha a kiállítás elkészült, tartsatok közös tárlatvezetést: Mindenki álljon oda egy számára fontos kép elé (a sajátját nem választhatja), amiről szívesen mondana valamit. Majd művenként legyen egy szószóló, aki elmondja gondolatait az ábrázolt karakterről és a műről.

Végül soroljátok fel a kiállításon nem szereplő karaktereket. Ezeknek állítsatok szobrot egy-egy kis csoport részvételével. A szobrok is részei lesznek a galériának néhány pillanatra, amit fényképfelvételekkel lehet megörökíteni.

Kép forrása: http://www.wikiart.org/en/georges-rouault/the-old-king-1936

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.