Pages Navigation Menu

5. Szomjúság és imakérdések

TÉMA CÍME: A „pária” hite
BIBLIAI TÖRTÉNET: A samáriai asszony (János 4)

 

A 42. zsoltár a szomjúság, mint Isten iránti vágyakozás és a panasz, mint Istentől való elszakítottság éneke. Először megszólal a szomjas hang:

„Ahogyan a szarvas kívánkozik a folyóvízhez,
úgy kívánkozik a lelkem hozzád, Istenem!
Isten után szomjazik lelkem, az élő Isten után:
Mikor mehetek el, hogy megjelenjek Isten előtt?”

Aztán sorjáznak a kérdések: miért, miért, miért:

„Ezt mondom Istenemnek, kőszálamnak:
Miért feledkeztél el rólam?
Miért kell gyászban járnom,
miért gyötör az ellenség?”

Miért

Kép forrása

Hátrányos helyzetét mindenki maga éli meg annak:

Miért ide születtem? Miért nem élek ott?
Miért vagyok lány? Miért vagyok fiú?
Miért vagyok kövér? Miért vagyok sovány?
Miért vagyok szerelmes? Miért vagyok boldogtalan?

A miérteket soroljátok ti tovább. Mindenki írjon egy lapra három miértet, amit azzal a panasszal folytat, ami számára hátrányt, problémát jelent. Olyan dolgokat írjatok, amit a társaitokkal is meg tudtok osztani. Majd helyezzétek el a lapokat az asztalon.

Ezután sorban egymás után húzzatok egy-egy lapot (ha valaki a sajátját húzza, tegye vissza, és keverje a többi közé). Aki húzott, olvassa el a kérdéseket, és ez alapján írja le, hogy szerinte milyen ember lehet, aki ezeket írta. Próbálja meg leírni a személyiségét, jellemző vonásait. Majd a kérdéseket író leleplezheti magát, és elmondhatja, miért írta a kérdéseit, s ezek alapján ő milyennek látja magát. Ha nem tud, nem akar róla beszélni a többiek előtt, nem fontos lelepleznie magát.

 

Vannak miértek, amelyeket senki másnak nem tudunk kimondani, csak Istennek. Ezek a legbelső kérdéseink, panaszaink. Erre szolgál az imahelyzet, az imádság. Írjatok egy-egy imádságot, amelyben a legbelsőbb kérdések is megszólalhatnak. Ezt nem kell megmutatni senkinek. Aki nem szeretné leírni, az csak magában fogalmazza meg az imakérdéseit. Mert az imában nemcsak kérni, hanem kérdezni is lehet.

Hogy a zsoltárossal és a samáriai asszonnyal eljuthassunk a válaszig, a „szabadító Istenig”, aki „kijelent nekünk mindent”.

 

Végignézhetitek a történetet olyan szemmel, hogy a samáriai asszonynak mik voltak a kérdései. Miket kérdezett először? Miket kérdezett, amikor rájött, hogy „prófétával” beszél? Miket kérdezhetett még magában, mikor rájött, hogy a Megváltóval beszélt?

Írjátok le a legbelsőbb kérdéseit. Megfogalmazhatjátok úgy is, mint a samáriai asszony imáját.

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.