Pages Navigation Menu

5. Senkiföldjétől a király asztaláig

TÉMA CÍME: Az irgalmas király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Mefibóset Dávid asztalánál (2Sámuel 4,4; 9,1–13)

 

Mefibóset mozgássérült volt, akinek ötéves korában bénult meg mindkét lába. Akkor történt a baleset, amikor édesapja és nagyapja, Jónátán és Saul király elestek a filiszteusok ellen vívott csatában. A családi tragédia egyben az egész ország tragédiája volt, s ebben a kétségbeesett helyzetben érthető volt az a kapkodás, amivel a kisfiút a dajkája menteni akarta. Nem a filiszteusok elől, hanem Dávid és hívei elől. Hiszen Saul Dávidot kegyetlenül üldözte, és most semmi jót nem várhatott tőle a háza népe.

Mefibóset Lódebárba került, ahol egy Mákír nevű ember gondoskodott róla. Beszédesek a nevek:

Mefibóset = a szégyen terjesztője – vagyis a szégyen gyermeke.

Lódebár = értéktelen, semmi – vagyis a senkiföldje.

Mákír = akit eladtak, odaadtak, vagy eladó, kereskedő – nevezhetjük sáfárnak vagy gondoskodónak is (ezzel összecseng, hogy Mákír a menekülő idős Dávid királyról is gondoskodott; vö. 2Sám 17,27).

És szerepeljen itt Dávid nevének a jelentése is: szeretett, kedvelt, vagy parancsnok, hadvezér – ő tehát Isten kedveltje, a kiválasztott király.

 

Mefibóset Dávid asztalánálMefibóset a legdurvább peremhelyzetből – mozgássérült, politikai menekült és szégyentől megvert egy peremvidéken – a király asztalához kerül. Elvetettségből a király kegyelmébe. Erről szól, ezt a reménységet közvetíti a történet. Isten a legdurvább peremhelyzetből is kiemelhet, asztalához ültethet, közösségbe kerülhet veled.

 

Képzeljétek el Mefibóset gyermekkorát Lódebárban. Mivel játszott? Hogyan teltek a napjai? Voltak-e barátai, játszótársai? Milyen kapcsolata lehetett Mákírral?

Amikor felnőtt, mit gondolt az életéről? Mit gondolt a jövőjéről? Megtudjuk azt is a történetből, hogy volt egy gyermeke. Hogyhogy? Hát egy mozgássérültnek is lehet felesége és gyereke? Miért ne? Ha valakinek béna a lába, attól még tud szeretni, és lehet családja. Attól még értékes ember lehet.

Mit jelenthetett Mefibóset számára a király asztalához kerülni? Miért mondta magáról Dávidnak, hogy „olyan vagyok, mint egy döglött kutya”? Mi történhetett vele a király asztalánál? Attól kezdve hogyan teltek a napjai? Hogyan gondoskodott róla és családjáról a király?

 

Játsszatok el egy-egy jelenetet Mefibóset életéből, amikor még Lódebárban volt, s amikor Jeruzsálemben élt, és a király asztalánál étkezett.

Készítsetek képregényt Mefibóset életéről.

Írjatok egy-egy imát Mefibóset nevében Lódebárból, illetve Jeruzsálemből. Hogyan imádkozott Istenhez, miért könyörgött, miért adott hálát az egyik és a másik helyen?

Kép forrása: http://www.lambsongs.co.nz/one_page_printable_old%20testament.htm

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.