Pages Navigation Menu

5. A kitartó asszonyok

TÉMA CÍME: Asszonyok az üres sírnál
BIBLIAI TÖRTÉNET: Jézus temetése és feltámadása (Máté 27,57–61; 28,1–10; Márk 15,42–47; 16,1–13; Lukács 23,50–56; 24,1–12.22–25; János 19,38–42; 20,1–18)

 

Mi motiválhatta az asszonyokat arra, hogy ilyen kitartóan kövessék Jézust, és vegyenek részt utolsó útjának minden eseményében, még a halála után is? Akkor is, ha csak szemlélők lehetnek, befolyásolni nem tudják az eseményeket. Vagy mégis? Az ő empatikus hitük is kellett ahhoz, hogy a feltámadást ne a közöny fogadja? Hogy az új élet reménye eljusson másokhoz is?

Állítsátok rangsorba az alábbi indítékokat, szerintetek melyek lehettek a legfontosabbak?

kíváncsiság, kötelességtudat, feltűnési vágy, csodálkozás, túlbuzgóság, ragaszkodás, félelem, szeretet, hűség, gondoskodás, hagyománytisztelet, reménység

Van-e, amivel érdemes kiegészíteni a listát? Van-e, amit érdemes jobban megmagyarázni? Beszélgessetek erről.

 

Fecske Orsolya: A kenetet vivő asszonyok az üres sírnálFecske Orsolya: A kenetet vivő asszonyok az üres sírnál (akvarell, 2009)

 

Kis csoportokat alkotva folytassátok a beszélgetést, most már szerephelyzetben. Csoportonként válasszatok egy-egy helyzetet a Jézus halálát követő és a feltámadást megelőző időszakból. A csoport tagjai a Jézust követő asszonyok és a temetésnél, majd a várakozásnál jelen lévő férfiak szerepében beszélgessenek a megtörtént eseményekről, s arról, hogy mi lesz most, mit fognak tenni, mit kellene csinálni, stb. A csoportbeszélgetések történhetnek párhuzamosan, egymás mellett.

A beszélgetők induljanak el, és váltsanak helyszínt. A helyszínváltást egy lepel jelzi, amit közben elhelyezel középen. Az érkező csoportok meglátva a leplet és felismerve a helyzetet, reagáljanak. Majd középre lépve az angyal szavaival válaszolhatsz: „Mit keresitek a holtak között az élőt? Nincs itt, hanem feltámadt. Emlékezzetek csak vissza, hogy mit mondott: elfogják majd és megfeszítik őt, de a harmadik napon fel kell támadnia.”

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segeda

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.