Pages Navigation Menu

5. Kire hallgatsz? – tanácsok erről-arról

TÉMA CÍME: Két botcsinálta király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Jeroboám és Roboám (1Királyok 11,26 – 12,24)

 

TanácsadókKészítsetek a terem közepén egy egyszerű akadálypályát néhány szék, labda, zsineg stb. segítségével. A terem két oldalán jobbról és balról helyezkedjen el egy-egy “segítő” csoport, akik tanácsokat fognak adni az akadálypályán való átkeléshez. A bátor vállalkozónak bekötöd a szemét, és már indulhat is. Közben jobbról jó tanácsokat, balról rossz tanácsokat mondanak a “segítők”, amit az átkelőnek nem szabad összekeverni, csak a jó tanácsokra kell hallgatnia. Ha sikerül, az átkelés is sikerülni fog. A túloldalon, mielőtt a falnak ütközne, egy segítő várja őt.

 

Három kis csoportot alakítsatok a gyerekek közül. Mindhárom csoport készüljön fel egy-egy mai élethelyzet dramatizálására, amelyben egy életfontosságú döntést kell hozni. A csoportoknak legyen egy-egy vezetője, aki játék közben a döntéseket hozza. Majd sorsolással döntsd el, melyik csoport játszik, melyik lesz a rossz, melyik a jó tanácsokat adó. A játszó csoport nem tudhatja meg a másik két csoport szerepét, akik jobbról és balról a játéktér mellett helyezkednek el. Indul a játék, és egy megbeszélt jelre – pl. tapsra – a játékosok mozdulatlanná válnak. Közben a két csoport egy-egy tanácsot ad. A játékosok vezetője dönt, melyik tanácsot fogadják meg (szemkontaktussal jelzi vagy hangot is ad neki), majd a szerint folytatódik a játék. Többször is megismétlődik a döntésstop, amíg a játékhelyzet nem jut valamilyen nyugvópontra.

Játék után beszéljétek meg, kiderült-e egyértelműen a játékosok számára, melyik csoport adott jó, melyik adott rossz tanácsot. Miből jöttek rá erre? Akik a tanácsokat adták, azoknak könnyű volt-e jó vagy rossz tanácsot kitalálni? Egyértelmű-e minden helyzetben, hogy egy tanács jó vagy rossz?

Megbeszélés után, ha még van elég idő és motiváció, szerepet cserélhetnek a csoportok. Az legyen a játékos csoport, amelyik még nem volt, a másik kettő között megint sorsolás dönti el, melyik a jó, melyik a rossz.

 

Kép forrása: http://lelekbonusz.hu/termek-68-tanacsadok-iskolaja-nyilt-nap.html

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.