Pages Navigation Menu

5. „Fiam, Absolon!” – kamasz- és ifjúkori lázadások

TÉMA CÍME: A szomorú király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Dávid és Absolon (2Sámuel [13–17] 18,1 – 19,9)

 

Marc Chagall: Dávid és Absolon

Marc Chagall: Dávid és Absolon (litográfia, 1956)

Dávid még a döntő csata napján is a fiát védi. Gyengeségből? Szeretetből? Ragaszkodásból? Ilyen nehéz összeegyeztetni a magánéletet a közélettel? Miféle titokzatos kapcsolat lehet egy apa és a fia között, még akkor is, ha a fiú lázad? Beszélgessetek a történetből kiindulva ezekről a kérdésekről. Marc Chagall litográfiája is jó kiindulópontja lehet a beszélgetésnek.

Kép forrása: http://www.wikiart.org/en/marc-chagall/david-and-absalom-1956

Apa és fia vagy anya és lánya között milyen kapcsolat lehet ma? Hogyan befolyásolják ezt a kamasz- vagy ifjúkori önállósodási törekvések? Hiszen minden kamasz és ifjú felnőtté válásához hozzátartozik a „bajkeresés” időszaka. Amikor próbálgatják szárnyaikat, erejüket, feszegetik a határaikat, hogy meddig mehetnek el. Ti hogy vagytok ezzel? Kinek hol vannak most a „határai”?

A neurológusok szerint mindez egy neurológiai fejlődési folyamat része, mert kamaszkorban épülnek ki az agyban azok a kapcsolatok, amelyek később megvédenek bennünket bizonyos veszélyhelyzetekben. Tehát a kamaszok őrült határsértései a későbbi határvédelem előkészítői lehetnek, ha jól tudnak/tudunk élni vele. Ehhez mindkét félnek rugalmasabbnak kell lennie egy kicsit. De a veszélytanulás, határérzékelés mindkét félnek megéri.

 

Keressetek határhelyzeteket, amelyekben egy mai kamasz vagy ifjú kipróbálhatja magát. Melyeket ítélitek ezek közül valóban veszélyeseknek és kerülendőnek? Melyeket érdemes kipróbálni? Mi az, aminek a veszélyét magadtól is belátnád, és elkerülnéd? Mi az, amit csak azért is megtennél, ha apád vagy anyád szólna miatta?

Játsszatok el néhány tipikus határhelyzetet, ami ilyen szárnypróbálgató kamaszpróba.

„Határhelyzetek” címmel írjatok bejegyzéseket egy kamasz/ifjú naplójába vagy blogjába.

Apafia-szelfiKépzeljétek el, hogy Absolon mai srác, az apja, Dávid valami fejes, és a fiú éli a maga kamaszkorát, blogot vezet, lájkokat gyűjt a Facebookon, stb.
Készítsétek el a Facebook-profilját, rajzoljátok meg a profilképét, írjatok bejegyzéseket a népszerű ifjú nevében. Milyen kapcsolata lehet az apjával? Készítsetek róluk egy közös szelfit (lehet fotó vagy grafika).

Készítsetek igazi apa-fia, anya-lánya szelfifotókat, mindenki a saját szüleivel. Készíthettek belőle egy szelfitablót vagy fotógalériát.

Kép forrása:
http://feedy.me/read/11912129/horgaszideny–apa-fia-szelfit-lott-david-es-brooklyn-beckham

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.