Pages Navigation Menu

5. A világ mint luftballon

TÉMA CÍME: A pünkösdi király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Abímelek – Jótám meséje (Bírák 9)

 

A diktátorSajnos méltán lett világhírű Chaplin „A diktátor” című filmje, aminek híres jelenetében a Hitler-karakterű diktátor a földgömbbel, mint egy luftballonnal játszik. Ha belegondolunk, hogy a film 1940-ben, tehát még a háború legelején készült, hasonló prófétai tettként értékelhetjük, mint Jótám meséjét. S hasonló példázatos, szimbolikus erővel szól a hatalom természetéről és ideigvalóságáról. Szól egyben a „kisemberek” felelősségéről, hiszen Chaplin mindig is a kisemberek ábrázolója és „szószólója” volt.

 

 

Nézzétek meg a luftballonjelenetet, s ha sikerül, az egész filmet. Beszélgessetek a látottakról, s próbáljátok megfejteni a diktátorok természetrajzát a film és Jótám meséje segítségével.

Vitassátok meg a film záró jelenétben elhangzó beszédet (szintén megtalálható a YouTube-on): Mennyire igaz, mennyire aktuális? Mit jelentett akkor, és mit jelentenek ma ezek a szavak?

A luftballonjelenet hang nélkül, igazi némafilmként talán még élvezhetőbb. A mozdulatok, a mozgásnyelv magért beszél, mint a mozgásszínházban.
Alkossatok ti is mozgásszínház-jeleneteket (beszéd nélkül), amelyek a hatalom természetét mutatják be.

Kép forrása: http://charlie-chaplin-reviews.info/photo-gallery/the-great-dictator-photos/attachment/great-dictator-charlie-chaplin-hynkel-globe-dance/

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.