Pages Navigation Menu

5. A „pogány asszony” hite, alázata

TÉMA CÍME: A hit morzsái
BIBLIAI TÖRTÉNET: A pogány asszony, vö. a sareptai asszony és fia (Márk 7,24–30; 1Királyok 17)

 

A bibliai történet annyit árul el a beteg leányról, hogy „tisztátalan lélek”, „ördög” volt benne, ám hogy pontosan mit is jelent ez a démoni megszállottság, az nem derül ki. Nem ezen van a hangsúly, hanem az anya hitén. Aki mindent megtesz a lánya gyógyulásáért. Mi ez a minden? Mit kell odaadnia? A pénzét? Vagyonát? Idejét? Törődését? Vagy a büszkeségét?

Beszéljétek meg a gyerekekkel: Mit jelentett és mit jelent egy kiváltságos csoporthoz, néphez tartozni? Mit jelent ezzel szemben egy alárendelt, megvetett néphez tartozni?

Véleményetek szerint Jézus megjegyzése a „gyermekek” és „kutyák” szembeállításáról „rasszista” volt? Mit jelent ez a szó ma, és lehet-e egy az egyben használni a bibliai kor életszemléletére?

Mi az alapvető különbség a két kor között? Mi volt a szolgák, szolgálat szerepe a bibliai korban? Mit jelent ma szolgálni, szolgálatban lenni? Hogyan viselik ma nálunk a szolgai szerepet, helyzetet az emberek? Miért?

A „pogány” asszony hogyan állta ki a próbát? Hogyan fordította a „kutyák” negatív helyzetét pozitívra? Milyen szerepe lehet ma az ember életében és hitében az alázatnak? Ismertek-e olyan élethelyzetet, amit csak alázattal lehet(ne) megoldani? Miért megy ez ma nekünk olyan nehezen? A bibliai példa épp azért példaértékű, mert akkoriban sem lehetett ez olyan könnyű.

 

A kánaáni asszonyFicsor Fanni (15 éves) „Nekik is” c. rajza a kánaáni asszony története alapján

 

Drámai a helyzet, szinte érezhető a feszültség az asszony és Jézus között. Játsszátok el. Tegyétek próbára magatokat ebben a szituációban. Ki képes teljes önátadással az alázatra?

Keressetek mai párhuzamokat, hasonló élethelyzeteket. Amikor a helyzet kulcsa az alázat, az önérzetről, büszkeségről való lemondás, az önátadás. Kis csoportokban készüljetek fel egy-egy élethelyzet dramatizálására, majd játsszátok el egymás előtt.

Végül beszélgetéssel is dolgozzátok fel, mi történt. Miért olyan nehéz számunkra az önátadás? Miért olyan nehéz lemondani az énről? Vajon ez egyenlő a bénasággal, a lúzerséggel?

Hogyan viselkedett volna Jézusssal szemben egy lúzer asszony? Ha érett rá a csoport, eljátszhatjátok a lúzer asszony történetét is. A humor is gyógyszer lehet, ami oldja az én-központúságunkat.

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.