Pages Navigation Menu

5. A beteg ember hite – a Jézus-gyógymód

TÉMA CÍME: Gyógyulás Jézus közelében
BIBLIAI TÖRTÉNET: A vérfolyásos és a meggörnyedt asszony (Lukács 8,43–48; 13,10–13)

 

A két gyógyítástörténet egy-egy súlyos életperiódusról szól, a vérfolyásos asszony esetében 12, a meggörnyedt asszony esetében 18 évről. Érdekes egybeesés, hogy a két szám a kamasz- és ifjúkor határjelzője is. Általában 12 éves korukban kezdenek el kamaszodni a gyerekek, s az ifjúkor kezdete is sokuknál a 18 év. Tehát a két beteg asszony annyi ideje volt beteg, mint ameddig egy gyerek felnő, és kamasz- vagy ifjúkorba lép.

Ha a vérfolyásos asszony egészséges, már ilyen nagy gyermeke lehetett volna. Ehelyett orvostól orvosig járt. A másik asszony pedig úgy viselte görnyedtségét, mint egy véget nem érő terhet. És mégis, gyógyulni, élni vágynak. Annyi idő után sem huny ki bennük a reménység. A vérfolyásos asszony tisztátalannak számít, de a törvény tiltása ellenére is Jézus közelébe megy. A meggörnyedt asszony pedig szombatnapon a zsinagógában keresi Isten közelségét. Ezért is léphet oda hozzá Jézus.

Vizsgáljátok meg a két gyógyulást lelki szempontból:

  • Mi kellett ahhoz, hogy Jézus felfigyeljen a betegre?
  • Milyen „módszerrel” gyógyított Jézus?
  • Milyen szavakkal kísérte Jézus a gyógyulást?
  • Mindkét eset sok ember előtt történt. Mit váltott, válthatott ki a gyógyulás az emberekből?

 

Vérfolyásos asszonyKép forrása

Készítsetek „riportfilmet” a két gyógyulásról. A riporterek szólaltassák meg a meggyógyult betegeket és a gyógyítás szemtanúit. A szemtanúk között lehetnek olyanok is, akik Jézus tettét nem nézték jó szemmel, és olyanok is, akik dicsőítették érte Istent. A „riportfilmnek” nem az a célja, hogy Jézus is megszólaljon, hanem az, hogy a megszólalásokból kirajzolódjon az ő alakja, jelenléte. A „filmben” megszólalhat egy „szakértő” is, aki összefoglalja a Jézus-gyógymód lényegét.

A Jézus-gyógymódról írjatok egy-egy rövid hírt, szócikket az „Örömhír-patika Magazin”-ba vagy az „Orvosi Csodalap”-ba.

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.