Pages Navigation Menu

4. Válaszd a jobb részt

TÉMA CÍME: Jézus barátai, búcsúvacsora asszonyszemmel
BIBLIAI TÖRTÉNET: Márta és Mária (Lukács 10,38–42; János 11; 12,1–8)

 

Osszatok el egy vagy több narancsot, tábla csokit vagy csomag drazsét annyi részre, hogy mindenkinek jusson a csoportból. Kínáljátok körbe. Mindenki kapott? Ki az, aki a jobb részt választotta? El lehet-e ezt dönteni?

1004_narancs gerezdek

Most tegyetek egy tálcára különböző falatokat. Lehet köztük gyümölcs, édesség, sós sütemény, kenyérfalat, lényeg, hogy mind különböző legyen. Kínáljátok körbe ezt is, mindenki vegyen belőle egyet. (Hogy hol indul és merre halad a kör, azt ki lehet sorsolni, pl. kockadobással.) Ki van most megelégedve a választásával? Ki az, aki úgy érzi, hogy a jobb részt választotta? Ki az, aki nincs megelégedve? Ki csalódott, hogy neki csak ez jutott?

Végül tegyél a tálcára csupa kenyérfalatot, és kínáld körbe. Közben meséld el, hogy Jézus kenyeret kínált az utolsó vacsorán a tanítványainak. Ő azt a részt választotta, hogy önmagát, mint falat kenyeret adja oda mindenkinek és mindenkiért. Nektek is kínálja, ma is.

 

Mindenki kapjon a csoportból három cédulát. A cédulákra írja rá jól olvashatóan azt a három tevékenységet, amit a legszívesebben csinál. Majd helyezze el középen az asztalon vagy egy tálcán. Kínáljátok körbe egymást a cédulákkal: mindenki válasszon egy-egy tevékenységet, ami szívesen csinálna vagy kipróbálna most (a saját maga által írt nem lehet).

A harmadik kör után beszélgessetek: Ki az, aki úgy érzi, hogy jól választott? Emeljetek ki egyet a három tevékenység közül, és mondjátok el, hogy miért csinálnátok azt szívesen. Tippeljétek meg, hogy ki írhatta. Aki írta, az nyugodtan leleplezheti magát. (Nem kötelező.)

Beszélgessetek arról, hogy is van ez: az emberek megismerhetőek-e bizonyos cselekvések, tevékenységek alapján? Vannak-e olyan megkülönböztető tevékenységek, amik egyik vagy másik emberre különösen jellemzőek?

 

Írjátok össze, milyen tevékenységek jellemzik Mártát, és milyen tevékenységek Máriát. Mindhárom bibliai történetet el lehet olvasni újra, és ez alapján gyűjteni, keresni választ. Ezt végezhetik a gyerekek kis csoportokban, egy-egy történetet kapva tanulmányozásra. Végül közös megbeszéléssel alakítsátok ki azt a Márta- és Mária-képet, amit összegyűjtött a csoport.

 1004_Delft_Jézus Máriánál és MártánálJan Vermeer van Delft: Jézus Máriánál és Mártánál

 

Melyik történetben mutatkozik meg leginkább, hogy Márta is a jó részt választotta? Mi vagy ki ez a jó rész? Hogyan tudunk mi is jól választani?

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.