Pages Navigation Menu

4. Óriáslabirintus

TÉMA CÍME: Az építkező király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Dávid városa és a templom (1Sámuel 5,6–12; [6] 7)

 

A Chartres-i katedrális labirintus-padlózataA labirintus olyan bonyolult építmény-, illetve úthálózat, ahol a helyes útvonal megtalálása állandóan akadályokba ütközik. Ahhoz, hogy az ember bejusson a labirintus középpontjába, illetve ki is jusson belőle, kiváló megfigyelő- és tájékozódókészségre van szükség. Így vált a meditáció, a középpont felé vezető belső zarándoklat ősi képévé. Már az ősi kultúrák ábrázolásain, alaprajzain is találkozunk vele, és a kereszténység is átvette a szimbólumot, lásd pl. a chartre-i katedrális padlómozaikját. Azt a nehéz, viszontagságos utat jelenti, amely a lélekre vár, ha Istenhez közeledni szeretne, továbbá a jeruzsálemi zarándokutat is jelképezi.
A képen a Chartres-i katedrális labirintus-padlózata. Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Labirintus

 

ÓriáslabirintusDávid élete is egy bonyolult labirintushoz hasonlít: az Isten útján való járást és tájékozódást éppen úgy jelentheti, mint a templomépítés nehézségeit. Építsetek most együtt, közös munkával egy óriáslabirintust az udvaron, kertben, amihez előbb készítsetek rajzolt terveket. A legjobban sikerült terv kivitelezését pálcákkal és papírszalaggal, vagy vastag fonallal, zsineggel valósíthatjátok meg. A papírszalag mutatósabb, jobban látszik. A zsineg tartósabb, könnyebben kezelhető. A lényeg pedig a tervszerű közös munka, az építmény alapjának kijelölése valóban építményméretben. Így élményszerűen átélhető az építkezés, ami a közösség épülését, építését is jelenti. Hiszen az újszövetségi parancs – „épüljetek fel lelki házzá” (1Péter 2,5) – Dávid életére és „házára” is érvényes, és ezt a „házat” maga Isten akarja építeni.

Kép forrása: http://www.magyarkurir.hu/hirek/bibliai-elmenypedagogiai-kepzest-tartottak-pecsen

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

 

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.