Pages Navigation Menu

4. Névsoroló játékok – névsor, névasszociációk

TÉMA CÍME: Jézust követő asszonyok
BIBLIAI TÖRTÉNET: Magdalai Mária, Johanna és Zsuzsánna; boldogmondások (Lukács 8,1–3; Máté 5,3–10)

 

A Mit visz a kishajó? mintájára játsszatok Ki követ engem? játékot. Pl. azt mondod: Ki követ engem K-val? Ekkor K-val kezdődő keresztneveket kell sorolni, amíg a játékosok bírják. Pl. Karcsi, Kornél, Kata, Kamilla, Kristóf, Krisztina stb.

 

Gyerekjátékok

 

Névszólánc: Valaki mond egy nevet, pl. Zsuzsa. A következő játékos a szó utolsó hangjával kezdődő nevet mond, pl. Aladár. A következő szintén, pl. Róbert. És így tovább. Mivel elég sok név a-ra végződik, gyorsan elfogyhatnak az a-val kezdődő nevek. Ilyenkor újraindíthatjátok a kört.

 

Névszótár: Cédulákra mindenki írjon fel egy-egy nevet. A cédulákat helyezzétek el az asztalon, és a neveket rendezzétek betűrendbe. Most jól látszik, milyen kezdőbetűkkel vannak már nevek, milyennel nincsenek. A következő körben szintén írjon mindenki cédulákra egy-egy nevet, de most már csak azokkal a kezdőbetűkkel lehet, amelyek még nem szerepeltek. Az új cédulákat szintén helyezzétek el az asztalon, a betűrendbe illesztve. Tehettek újabb névgyűjtő kört, amíg be nem telik az ábécé.

 

Névasszociáció: Alkossatok szóláncot asszociációs logikával. Valaki mond egy nevet. A következő játékos egy olyan nevet, ami arról eszébe jut. És így tovább, egyik név hívja elő a másikat. Ha ez már unalmas, folytassátok a következőképpen:
A kezdő játékos mond egy nevet. A következő egy szót, ami arról az eszébe jut. A következő megint egy új szót, és így tovább. Ha nem túl nagy a kör, ez a játék is tovább fejleszthető:
Amíg végigér a kör, mindenki jegyezze meg, milyen szavak hangzottak el. Fel is lehet írni. Majd alkossatok együtt egy történetet, amihez mindenki hozzátesz egy mondatot, amiben szerepelnie kell egy szónak az előbbi kör szavai közül.

 

Kép forrása, további játékötletekkel: http://sporolok.blog.hu/2015/02/01/fejleszto_gyerekjatekok

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.