Pages Navigation Menu

4. Nemi érés, menstruációs ciklus

TÉMA CÍME: Gyógyulás Jézus közelében
BIBLIAI TÖRTÉNET: A vérfolyásos és a meggörnyedt asszony (Lukács 8,43–48; 13,10–13)

 

A vérfolyásos asszony történetét csak a felsősökkel érdemes részletesen tárgyalni, a betegség és következményei pontosabb megértésével. Valamilyen menstruációs zavarról, erőteljesebb menstruációs vérzésről vagy krónikus méhvérzésről lehetett szó. A menstruáció – bibliai szóhasználattal „havi tisztulás” – idején a Biblia korában a törvény szerint a nő tisztátalannak számított hét napig, s ha a vérzés nem állt el, mindaddig, amíg az tartott (3Mózes 15,19–27). Senki hozzá nem érhetett, sőt a használati tárgyaihoz sem. Ezt hét napig még ki lehet bírni valahogy, de tizenkét éven át, az azért elég durva! Így jobban érthető a vérfolyásos asszony mindenre elszántsága, ahogy Jézust titokban megérinti.

Kamaszodó lányok számára a menstruáció megjelenése, a menstruációs ciklus beállása is elég durva lehet. Durvának élheti meg, aki érzékenyebb, és erősebb fájdalmakat tapasztal, vagy nem elég tájékozott, mert a problémát nincs kivel megbeszélnie. Már ezt is érdemes orvosolni: megadni a beszélgetés lehetőségét a gyerekeknek. (8. osztályos biológia tananyag a nemi érés, de nem biztos, hogy érdemes addig várni.)

HasfájásKép forrása

 

Persze legjobb, ha mindez a családon belül zajlik. Ha anya vagy apa kész és nyitott beszélgetni a problémákról. De nem az egyszeri, nagy és „komoly beszélgetés” elavult módszerével. Sokkal inkább hallgatva Josh McDowell tanácsára: „Hangsúlyozom, hogy a nemi kérdésekről nem egyetlen »komoly beszélgetés« során kell bármit is megtanítanotok gyermekeiteknek. A tanításnak sokkal inkább lassan Apák 10 fogadalmakibontakozó folyamatnak kell lennie, amelyet kis adagokra elosztva adunk át. A kérdésekkel akkor foglalkozzunk, amikor jelentkeznek, és éljünk a felmerülő beszélgetési alkalmakkal. A legtöbb gyerek egyébként is csak rövid beszélgetéseket tud kellőképpen feldolgozni. A »komoly beszélgetést« nagyon gyorsan elfelejtheti. A legtöbbjük el is felejti. A legjobb szexuális felvilágosítás 30 másodperc itt, 1 perc ott, 10 másodperc egy másik alkalommal, megint máskor talán 2 perc 45 másodperc, kezdve olyan kis korban, amennyire csak lehet. Ha valamilyen kérdés felmerül, akkor rögtön beszéljük meg, és lépjünk tovább. Nem kell nagy ügyet csinálni belőle. A mi családunkban a gyermekeinkkel a szexről folytatott beszélgetések fele nem volt két percnél hosszabb.”

(Josh McDowell: Apák 10 fogadalma. Parakletos, 2015)

 

TitkoskönyvDe mit tegyen a pedagógus, aki a gyerekekkel nincs ilyen közvetlen kapcsolatban? Ő hogyan alkalmazhatja az alig két perces beszélgetéseket a nagy felvilágosító beszélgetések helyett? Miklya Luzsányi Mónika Titkoskönyv c. ifjúsági regényében Kakadu, a biosztanárnő tiniklubot vezet, ahol felmerülhet bármilyen kérdés, és a gyerekek bedobhatják egy kérdésdobozba. A kérdésdoboz titkos és intim kérdéseket is megenged, pl. hogy „Mi az a menstruáció?” És Kakadu nem nagyelőadást tart, hanem játékos formát választ. Olyan módon írja le a menstruáció lényegét, hogy az biológiai szócikknek és humoros olvasmánynak is megfelel. És alig két perc alatt elolvasható. A Titkoskönyvet érdemes ajánlani a kiskamasz és nagykamasz korosztálynak, de a szülőknek és pedagógusoknak is, és nem csak menstruációs panaszok esetén.

 

Mi a menstruáció?

Képzeld el, hogy a petefészekben 400 000 – igen, jól olvastad – négyszázezer petesejt alussza álmát, s arról álmodozik, hogy egyszer találkozhat majd egy hímivarsejttel, s embrióvá válhat. Valójában közülük csak 400-an „ébrednek” majd fel, s indulnak el vándorútjukra a petevezetékben. Az ún. Lutenizáló hormon (LH) az agyalapi mirigy parancsára bekopogtat a petefészekbe. Nagyon illedelmes kis hormon, mert az esetek többségében egyszerre csak az egyik petevezetékben kezdi el működését, aminek hatására megindul a tüszőrepedés. Az LH felébreszti az egyik petesejtet: „Bocsánat kisasszony, itt az idő az indulásra!” „Ó, igen?” – válaszol a petesejt. – „Milyen boldog vagyok! Hogy én! Éppen én! Egész életemben erre vártam!” – és már ugrik is át a petefészekből a petevezetékbe.
Ott vándorolgat, vándorolgat óvatosan andalogva, s mindig csak szerelmére, a hímivarsejtre gondol, akit ugyan nem ismer, de hátha éppen most fog megérkezni.
S valóban, ha a peteérés időszakában a petesejt hímivarsejttel találkozik, akkor azok egyesülnek. „Szabad egy osztódásra?” – kérdi ilyenkor a hímivarsejt, s a petesejt szemérmesen utat nyit neki. Amint találkoznak, megindul az osztódás, hogy majd embrióvá váljon, s beágyazódhasson a méh nyálkahártyájába.
De nem minden petesejtnek adatik meg ez. Nem is lenne szerencsés, ha belegondolunk, hogy egy nő életében összesen kb. 400 petesejt érik meg. Négyszáz gyerek… az egy kicsit népes család lenne!
Szóval ha nem történik meg a megtermékenyülés, a petesejt bánatosan kullog tovább, mígnem eléri a méhet. Ez az út nagyjából négy napig tart. A méhben a nyálkahártya hiába várta a beágyazódni kívánó petesejtet, így bánatában elengedi a méh falát, darabkái leválnak, s elindul a menstruáció. Ez a hüvelyen keresztül távozó véres folyás, ami kellemetlen ugyan, de nem jár különösebb fájdalommal, minden egészséges nő életében bekövetkezik, jelezve azt, hogy a szervezet már felkészült a megtermékenyülésre.

(Miklya Luzsányi Mónika: Titkoskönyv. Parakletos, 2000, 2008, új kiadása várható 2016 tavaszán)

 

A lányokkal beszélgethetsz a menstruáció első jeleiről, a menstruációs ciklusról. Ha a ciklus jól beáll, 28 naponként jön meg, de egy-két napos eltolódás elképzelhető. Ajánlhatod, hogy vezessenek menstruációs naptárt, amibe fel kell írni, mikor jött meg és milyen erős volt a vérzés. Ha valami baj van, az orvos ez alapján sok mindent meg tud állapítani, és a saját ciklusát minden nőnek ismernie kell.

 

Fájdalmas menstruációKép forrása

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.