Pages Navigation Menu

4. Mai párhuzamok – szóban, írásban, „filmkockákon”

TÉMA CÍME: Az önfejű és féltékeny király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Saul és Jónátán (1Sámuel [13] 14)

 

Keressetek a történet döntéshelyzeteinek megfelelő mai párhuzamokat. Segítenek az alábbi, vagy ezekhez hasonló kulcsmondatok, életigazságok (az idézet Ady Endre: Intés az őrzőkhöz c. verséből való):

1. Ki a legény a gáton?
2. Nem maradhatok szégyenben!
3. Azt teszitek, amit én akarok!
4. „Az Élet él és élni akar.”
5. Szükség törvényt bont.
6. Ki mert ellenemre tenni?
7. De hiszen neki köszönhetünk mindent!

Írjatok meg egy-egy elképzelt mai élethelyzetet a fenti – vagy hozzájuk hasonló – címekkel. Az írás műfaja szerint lehet újságcikk, blogbejegyzés, elbeszélés, párbeszéd (jelenet).

 

Passzív agresszív karakterApa és fia is „mérkőzik” egymással, amibe vegyül féltékenység, makacsság, dominanciaigény az egyik oldalon, tettrekészség, rátermettség, Istenre hagyatkozás a másik oldalon.

Keressetek mai élethelyzeteket, amelyekben szintén apa és fiú konfliktusa mutatkozik meg. Vajon mindig az apa a hibás (túl „maradi” – a fiú szemszögéből)?
Vajon mindig a fiú a hibás (túl modern, egyénieskedő – az apa szemszögéből)?

Játsszátok el, vagy írjátok meg egy mai apa-fiú konfliktus történetét. Készülhet hozzá filmforgatókönyv is, ahol az egyes jeleneteket kell rövid, vázlatos mondatokkal leírni.

Majd jelenetről jelenetre haladva filmkockákat mutathattok be élőképekkel: a szereplők egy-egy tipikus helyzetet mutatnak be a jelenetből, a mozdulatokat kimerevítő képekben.

 

Kép forrása: http://www.hazipatika.com/psziche/harmoniaban/cikkek/az_ellenszegules_nagymestere/20090824143752

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.