Pages Navigation Menu

4. Könnyek között – asszonyok könnye

TÉMA CÍME: Asszonyok nagypénteken
BIBLIAI TÖRTÉNET: Heródes felesége, Jézust sirató asszonyok, asszonyok a keresztnél (Máté 27; Márk 15; Lukács 23; János 19)

 

Reszelt tormaA páskavacsora ételei közt és a keresztény húsvét étrendjében is ott a torma, aminek csípős, könnyfacsaró ereje felidézheti az Egyiptomi rabszolgaság szenvedéseit éppúgy, mint Jézus szenvedését és az őt siratók könnyhullatását. A tormának nemcsak az íze, hanem a szaga is könnyfacsaróan erős. Valóban könnyeket fakaszt, így emlékeztet a kihullott könnyekre.

Reszeljetek megpucolt, tisztára mosott tormagyökeret. Óvatosan, mert tényleg megríkatja a fölé hajolót. Érdemes párhuzamosan több kis csoportban, a csoportokban egymást váltva végezni a reszelést és könnyhullatást.

A lereszelt tormából készítsetek ecetes tormát, amihez többféle receptet is találsz az interneten. Kép forrása: http://grocceni.com/a2/torma.html

 

Beszélgessetek: Mik azok a helyzetek, amelyek könnyeket csalnak az ember szemére? Van-e olyan emlékezetes sírásotok, amiről tudtok beszélni mások előtt is? Mit gondoltok, a sírás csak női dolog? Ha egy fiú, egy férfi sírva fakad, az nem elég férfias? Fiúk, ti mit tudtok kezdeni a könnyeket fakasztó helyzetekkel?
Mi szülte az asszonyok könnyét és jajszavát, útban a Golgota felé? Miért szólt rájuk Jézus? Mit jelent az, hogy „ne engem sirassatok”?
Vajon csak asszonyok sírtak nagypénteken? Nem sokkal korábban egy nevezetes sírásról olvashatunk. Mi történt Péterrel a főpap udvarán, hogy sírva fakadt? (Lukács 22,54–62)
Néhány nappal korábban Jézus is sírt. Ő miért fakadt könnyekre? (János 11,33–35)

 

KönnyekKép forrása

 

Képzeljétek magatokat egy bibliai szereplő helyébe, aki nagypénteken könnyekre fakadt. Nem fontos a Lukács által említett síró asszonyok közül választani. Lehet az illető gyerek vagy férfi is, az események bármelyik szakaszában. Írjátok le, mi járhat a fejében, milyen gondolatai támadnak könnyek között. Megfogalmazhatjátok imádság formájában is.

Fogalmazzatok meg (szóban magatokban vagy írásban) egy mai, könnyek között megszülető imádságot is.

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.