Pages Navigation Menu

4. Ki a király? – szerepjátékok

TÉMA CÍME: A menekült király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Dávid és Ákis király, Keíla lakói, Jónátán (1Sámuel [20] 21–23)

 

Király "álruhában"Ákis királynál Dávid nem viselkedett éppen királyhoz méltóan. Akkor ő volt a bolond, az „álruhás” király. Szerepe volt az álruhája. De menekülttársai között sem a ruhájáról vagy az őt övező pompáról lehetett megismerni, hogy ő az Isten által kiválasztott király. Hanem miről? Nyilván volt valami a magatartásában, ami megkülönböztette őt a többiektől. Ez látszik Keíla ostrománál, majd a városból való kivonulásnál: a leendő király (most még csak vezető) tudja, kitől kapja hatalmát. Istennel beszél, tőle kapja a feladattudatot és a tartást, amivel végrehajthatja feladatát.

Játsszatok el különböző élethelyzeteket, amikor a szereplők között mindig van egy előre kiválasztott „király” (lányok is játszhatják). A csoportból egy valaki kimegy, ő lesz a megfigyelő. A többiek kitalálják, mi lesz a helyzet (vagy húznak egy szituációkártyát), és sorsvetéssel kiválasztják, ki lesz a király. Behívják a megfigyelőt, és játszani kezdenek, a király próbálja megőrizni az inkognitóját. A megfigyelő a játék alapján próbálja kitalálni, ki lehet a király a csoportból. Ha valakire tippel, elkiáltja magát: „Stop!” Odalép hozzá, és megkérdezi: „Te vagy a király?” A játékos bólintással mond igent vagy nemet. Ha a megfigyelő nem találta el, folyik a játék tovább. Sikeres vagy a harmadik sikertelen kísérlet után lehet megfigyelőt és helyzetet váltani. Új király választásával ismételjétek meg a játékot.

Dramatizálható bibliai és mai élethelyzetek (ezeket kiírhatod szituációkártyákra is):

  • ●   Előkelő emberek társasága beszélget a király udvarában.
  • ●   Menekülő emberek érkeznek a rejtekhelyül szolgáló barlanghoz.
  • ●   Fegyverforgatást tanulnak a seregbe beállt újoncok.
  • ●   Vonul a sereg a megszállott város ellen.
  • ●   Szülinapi buli van egy baráti társaságban.
  • ●   Edzésen gyakorlatokat végeznek a sportolók (a sportágat válasszák ki a gyerekek).
  • ●   A gyalogtúra a legnehezebb szakaszához érkezett.
  • ●   A pályaudvaron utasok várakoznak, aztán felszállnak a vonatra.

Találjatok ki kis csoportokban további (mai vagy múltbeli) szituációkat, amikor egy király álruhában vegyül el az egyszerű emberek közé. Csak a viselkedéséről lehet kitalálni, hogy valójában ő a király. Nézzék meg egymás játékát a csoportok, aztán beszéljétek meg, ki volt a király, és miről ismertétek fel őt. A beszélgetés arra irányuljon, hogy kiderítsétek, mik egy király lényegi tulajdonságai, amik nem függenek a körülményektől.

Kép forrása: http://duffzilla.deviantart.com/art/King-38284632

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

 

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.