Pages Navigation Menu

4. Hátrányos megkülönböztetés és halmozott hátrány

TÉMA CÍME: A „pária” hite
BIBLIAI TÖRTÉNET: A samáriai asszony (János 4)

 

A samáriai asszony többszörösen is hátrányban volt, amit nehéz megérteni, ha nem helyettesítjük be mai párhuzamaival. Pedig a hátrányos megkülönböztetés a modern társadalmakban sem ment ki a divatból, sőt, mintha virágkorát élné manapság.

Beszélgessetek róla, milyen okokból érhet valakit hátrányos megkülönböztetés? Ha elég érett a csoport, feltehetsz ilyen kényes kérdéseket is: Ki mellé nem ülnél le egy tömegközlekedési járművön? Kire kapnád fel a fejed, ha beül hozzád egy vasúti kocsiba? Ha szülő lennél, kivel nem engednéd, hogy együtt játsszon a gyereked? Kivel nem mennél el együtt egy kirándulásra? Stb.

 

Schild Tamás képriportjaKép forrása

 

Kis cédulákra írja fel mindenki egy-egy társadalmi csoport nevét, akiket szerinte másképp ítélünk meg, mint a többieket. Nem baj, ha olyan kifejezést írnak a gyerekek, ami közszájon forog, pl. cigány, néger, nyomi, hajléktalan vagy migráns. Miután leírtátok a szavakat, találomra ragasszatok fel egyet-egyet egymásra (cellux ragasztóval, vagy post it-re írt szavakkal dolgozzatok). Majd mondjatok egymásnak egy-egy mondatot az adott megnevezéssel, mintha a cédulán szereplő lenne az illető. Ugye már ez is milyen negatív érzéssel jár? Ebből már ennyi is elég! De mi van, ha valaki egész életét ilyen címkézések és negatív indulatok között éli le? Hogyan mászhat ki ebből?

Vegyétek le magatokról a cédulákat. Mindenki írja le annak az elnevezésnek a pozitív megfelelőjét, ami eredetileg rajta volt. Ami tényleg kifejezi az adott csoporthoz tartozást, de nem fejez ki negatív értékítéletet. Mondjatok az adott kifejezéssel egy-egy közlő, állító mondatot is úgy, hogy az ne legyen bántó, sértő, hanem inkább megértő, elfogadó legyen.

Válasszátok ki azokat a neveket, amelyek többször is szerepeltek, és kis csoportokban játsszatok el egy-egy találkozást egy ilyen emberrel.

 

Játsszátok el a samáriai asszony történetének mai változatát. De előbb beszéljétek meg, ő miért volt többszörösen is hátrányos helyzetben. Mit jelentett akkoriban, ha valaki

  • ●   samáriai,
  • ●   nő,
  • ●   bűnös ember volt?

Miért állt vele szóba mégis Jézus? Mi ennek a találkozásnak a legfőbb üzenete számodra?

 

A samáriai asszonyKép forrása

A képen a samáriai asszony történetét színes bőrűek szemszögéből ábrázolta az alkotó. Még Jézus is sötét bőrű lett, remélhetőleg nem háborodik fel rajta senki.

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.