Pages Navigation Menu

4. Fiú vagy lány? – nemi identitás vagy sztereotípiák

TÉMA CÍME: Aki nagyon szeret
BIBLIAI TÖRTÉNET: Bűnös nő, aki megkeni Jézus lábát (Lukács 7,36–50)

 

„Azt se tudja, fiú-e vagy lány” – tartja a közmondás. Mikor szoktuk ezt mondani? Ha valaki nagy zavarban van, nagyon meg van lepve, vagy éppen megijedt valamitől. Tehát nagy érzelmi felindulásában megfeledkezik nemi szerepéről, hogy is kéne viselkednie, fiúhoz vagy lányhoz illően az adott helyzetben. Valami ilyesmi történik a bűnös nővel is: azt sem tudja, fiú-e vagy lány, szabad-e azt tennie, amit tesz vagy sem, csak kitör belőle az érzelmi vulkán. (Hogy ez fiús is lehet, arról lásd Jézus érzelmi kitörését Lázár sírjánál: János 11,33–35.) Aki igazán férfiasan viselkedik a kor megítélése szerint, az a házigazda, aki hozzá sem érne egy ilyen nőhöz. Jézus tudja, hogy átlép az elvárt férfiszerep határán: empátiájával, érzelmi fogadókészségével meglepi a vendégeket (akár fiúk, akár lányok legyenek is), az ő férfimodelljébe az együttérzés és megértés is belefér.

 

Fiú és lányKép forrása

 

Kérdezd meg a gyerekektől, ismerik-e ezt a szólást, és mikor szoktuk mondani? Átéltek-e már ilyen helyzetet?
És egyébként, tudja-e mindenki, hogy ő fiú-e vagy lány? Miből?
Mitől vagyok fiú? Mitől vagyok lány? – Írjatok egy tulajdonságlistát, ami alapján fiúnak vagy lánynak tartjátok magatokat.

Keressétek meg a közös tulajdonságokat, és állítsatok össze belőle toplistát: melyik tulajdonságot írta a legtöbb fiú, legtöbb lány, és így tovább, az egy-egy szavazatot érő tulajdonságokig. Vizsgáljátok meg, hogy a nagyon „fiús” vagy „lányos” tulajdonságok nincsenek-e ott a másik tulajdonságlistán? Keressetek olyan példákat is, amikor egy nagyon fiús tulajdonság éppen egy lányra illik, vagy fordítva. Pl. lehet-e egy lány erős, bátor, harcias, jó vezető? Lehet-e egy fiú gyengéd, érzékeny, szelíd, visszahúzódó? És így tovább.

Írjátok és/vagy rajzoljátok le, milyen felnőtt férfi vagy nő lesz belőletek. Most ne tulajdonságokat gyűjtsetek, hanem egy rövid jellemzést írjatok felnőtt magatokról.

 

Fiú-lány barátságKép forrása

 

A témához lásd többek között: http://www.pszichoterapia.tenyek-tevhitek.hu/roboz-nok-es-ferfiak.htm

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.