Pages Navigation Menu

4. Élet a „Lídia-otthonban” – életképek és drámajáték

TÉMA CÍME: A gyülekezet otthona
BIBLIAI TÖRTÉNET: Lídia házában (ApCsel 16,11–40)

 

Lídia háza egyszerre volt a család és a gyülekezet otthona. Ma is vannak olyan házak, ahol a család mellett sokan mások is elférnek, mert lakói nyitottak, befogadóak. Pál apostoltól megtanulhatjuk, hogy a nyitás és befogadás először Isten felé történik. Az Úr által megérintett és megnyitott ember tud igazán nyitott lenni mások felé is. Pál korában sem volt minden olyan fényes, levelében azt írja a „Filippiekhez”: „mindenki a maga dolgával törődik, nem pedig a Krisztus Jézuséval” (Fil 2,21).

Milyen lehet egy olyan közösség, ami ennek a fordítottja: ahol Krisztus Jézus dolgával törődnek, és jut ideje, életenergiája az embereknek másokra is.

 

A Lídia GyermekotthonbanKép forrása

 

  • ●   Kis csoportokban játsszatok el egy-egy élethelyzetet a „Lídia-otthon” gyülekezetének életéből. Az életjáték történhet az apostolok korában és/vagy a mai korban is. Ahol jobban el tudjátok képzelni a helyzetet.
  • ●   Családi, gyülekezeti életképek: készítsetek rajzokat, kollázsokat közösen, páros vagy kiscsoportos (3-4 fő) munkában. A rajzolás során egymás képi jeleire is figyelni kell, és a közös munka különösképpen alkalmas arra, hogy egymás gondolataiban olvassunk, egymás képi jeleire is figyeljünk. Az aszfaltrajz vagy a kollázskészítés akkor is élvezetes tud lenni, ha a résztvevők rajztechnikája csak átlagos.
  • ●   Életképek a családi, gyülekezeti fotóalbumból: szintén kisebb csoportokban dolgozhattok, de itt 6-8 fő is „elfér” egy-egy csoportban. Találjatok ki életképeket a „Lídia-otthon” fotóalbumából, amik élő szereplőkkel beállítva készülnek. Jelre a csoport szoborrá merevedik, és játékból vagy igaziból „villan a vaku”, elkészül a csoportkép. Majd jöhet a következő beállítás. Mivel ma már könnyen készítenek a gyerekek is telefonnal képeket, semmi akadálya, hogy a fotók valóban elkészüljenek.

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.