Pages Navigation Menu

4. Egy rossz döntés dramaturgiája – Roboám döntése és párhuzamai

TÉMA CÍME: Két botcsinálta király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Jeroboám és Roboám (1Királyok 11,26 – 12,24)

 

Jeroboám és RoboámA bibliai történet feszült helyzetet tükröz Izrael közösségében. Keressétek és beszéljétek meg, mik voltak ennek a kiváltó okai. Milyen társadalmi feszültségek keletkeztek Salamon uralkodása idején? Mi lett ennek a következménye?

Hogyan érvényesült a szorítsd-lazítsd ellentéte a Salamon halála után kialakult helyzetben? Mit tehetett volna a fia, Roboám a feszültség oldása érdekében? Tanácsadói közül melyik csoport javasolt „szoríts”, melyik „lazíts” megoldást? Roboám melyiket választotta? Mi lett ennek a következménye?

Keressetek történelmi és mai párhuzamokat a társadalmi feszültségek megjelenésére és kezelésére. Mikor, milyen intézkedéssel sikerült lecsendesíteni az indulatokat? Mikor és miért nem sikerült? (Lásd pl. az 1956 előtti és utáni korszak politikáját. Az 1956-os forradalomhoz a „szoríts” politikája vezetett, míg Kádár rendszere a megtorlás szorítása után a „lazíts” politikája miatt volt eredményes. Így lettünk a „legvidámabb barakk” országa.)

 

Vizsgáljátok meg a bibliai történetben megmutatkozó döntésfolyamat részeit:

  • ●   Panasz és kérelem
  • ●   Tanácsadók és tanácsok
  • ●   Döntéshozatal
  • ●   Következmény

Dramatizáljátok ez alapján Roboám döntését, amiben a két főszereplőn kívül négy kisebb csoport szerepelhet: izraeliek, vének, ifjak, júdabeliek.

Dramatizáljatok egy mai párhuzamot is, képzelt szereplőkkel és történettel. A döntés kimenetét meg lehet változtatni, de csak a csoport döntése alapján, amit vitassatok meg.

 

Kép forrása: https://thebiblehistorybooks.wordpress.com/2012/04/28/the-kingdom-divided-rehoboam-vs-jeroboam/

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.