Pages Navigation Menu

4. „Amivel csordultig van a szív”

TÉMA CÍME: A teljes szív
BIBLIAI TÖRTÉNET: Két özvegyasszony a templomban (Lukács 2, 36–38 és 21,1–4)

 

Panasz vagy hálaAnnáról azt olvassuk, hogy böjtöléssel és imádkozással szolgált éjjel-nappal. S hogy hálát adott a Messiásért Istennek. Nem panaszkodott, pedig lett volna miért. Mi az oka annak, hogyha valaki inkább panaszkodik, hálaadás helyett?
Jézus erről így beszél: „amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj” (Máté 12,34). Ami betölti az életedet, az uralja a gondolataidat és a beszédedet is. Ezért fontos az imádság. A hálaadás. Hogy ezt naponta gyakorold. Naponta űzd el vele a félelem, a gyengeség, a panasz árnyait.

 

Kis lapokra írjatok le egy-egy dolgot – lehet egy szó vagy egy mondat is –, amiért hálát tudtok adni. Egy személy több hála-lapot is írhat. A hála-lapokat tűzzétek ki a falra vagy helyezzétek el az asztalon. El lehet olvasni egymás hála-lapjait.

Ha mindenki elkészült, alkossatok párokat a következő módon: Akit határozottan megérintett egy hála-téma, az vegye ki a lapot, és kérdezze meg, ki írta. Az illető lesz a beszélgetőtársa. Sorra egymás után alakulhatnak így a párok. Akinek nincs kedve részt venni ebben, vagy nem talált párra, az a saját hála-témáját fejtheti ki bővebben írásban, rajzban vagy csendes meditációban.

A párok beszélgessenek a kezdeményező által kiválasztott hála-témáról. A kezdeményező kérdez, a hálalap írója válaszol. Mintha interjú készülne. A játék „élesbe” megy, nem kell azt később előadni a többiek előtt. A beszélgetőtársak egymásra figyelnek, rajtuk múlik, hogy sikerül-e valóban a beszélgetés. Ahol ez jól elindult, ott persze vissza is lehet kérdezni. Egymás hálatémáit megosztva segíthetik egymást a párok az imádkozásban is.

 

A hálás, pozitív beszéd nemcsak játékból, feladathelyzetben gyakorolható. Viszont aki hajlamos a panaszkodásra, a dolgok negatív megközelítésére, saját magának is feladatként adhatja ki az elfogadó, pozitív szemléletmód gyakorlását. (A zenében, sportban, és még mennyi mindenben gyakorolni kell. Így van ez a kapcsolatok, a kommunikáció terén is.)

Ma sokan úgy vélik, a hívő ember elfogadó, hálaadó szemléletével háttérbe szorul „nyomuló” társaival szemben, és a való életben ez a magatartásforma nem vezet sikerre. Keressetek és játsszatok el olyan élethelyzeteket, amelyek az ellenkezőjét bizonyítják.

 

Érdemes tisztázni az ifis korosztállyal, az önismeret egy bizonyos szintjén, az úgynevezett asszertív kommunikáció létjogosultságát az agresszív és a behódoló viselkedésformákkal szemben (mint „arany középút”). Az asszertív viselkedésformában „az egyén úgy képes érvényesíteni a szükségleteit, hogy közben a másik fél szükségleteit is tiszteletben tartja”. (Lásd bővebben: http://lajtorjastudio.hu/tudastar/asszertiv-kommunikacio/)

Hasonlít ez a jézusi szeretetparancs egyensúlyára: „Szeresd felebarátodat, mint magadat.” (Máté 22,39)

Kép forrása: http://lifelearning.hu/portfolio/kommunikacio-kapcsolati-hatekonysag/

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.