Pages Navigation Menu

4. A jószívű és a gonosz lelkű lány mesei karaktere, ellentéte

TÉMA CÍME: A hit morzsái
BIBLIAI TÖRTÉNET: A pogány asszony, vö. a sareptai asszony és fia (Márk 7,24–30; 1Királyok 17)

 

Bábozzátok el az „ördöngös” és a tisztaszívű leány (fiú) meséjét. „Ördöngös” helyett lehet az illető rosszkedvű, piszkálódós, lusta, goromba, feleselős – ez közelebb áll a gyerekekhez. A mese párbeszédeit és helyzeteit a gyerekekkel együtt találjátok ki.

Hogyan tesz a mese igazságot? Kigyógyulhat-e a negatív szereplő a rossz tulajdonságaiból? Ezt a játék után meg is beszélhetitek.

 

Ismerkedjetek meg Grimm: Holle anyó c. meséjével. Az interneten is megtalálható: http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/szepirod/kulfoldi/grimm/html/grimm04.htm

Játsszátok el a mesét bábokkal vagy élő szereplőkkel. A termet is átrendezhetitek a mese helyszíneinek megfelelően. A gyerekeknek előtte meg kell mutatni, és el kell magyarázni, hogyan fontak és mit jelentett ez régen, hogyan nézett ki és működött a kemence.

 

Holle anyóKép forrása

 

Játék után beszélgessetek: Hogyan mutatkozik meg a szorgos, jószívű és a lusta, gonosz lelkű leány ellentéte? Milyen helyzetekben kell dönteniük? Milyen próbákat kell kiállniuk? Miért lesz az egyik aranyos, a másik szutykos a végén? Mit tehetne Jézus a szutykos lánnyal, ha belépne a történetbe? Megszabadulhatunk-e a rossz tulajdonságainktól Jézus közelében?

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.