Pages Navigation Menu

3. Szoríts-engedj! – feszítő-lazító gyakorlatok

TÉMA CÍME: Két botcsinálta király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Jeroboám és Roboám (1Királyok 11,26 – 12,24)

 

Páronként álljanak fel a gyerekek, így végezzétek az alábbi feszítő-lazító gyakorlatokat:

A pár egyik tagja megfog egy rövid botot vagy textildarabot. „Szorítsd” felszólításra szorítsa meg jó erősen, és a társa próbálja meg a kezéből kivenni. „Engedd” felszólításra a tárgyat fogó játékos engedjen a szorításból. Ekkor a társa már könnyen kiveheti a tárgyat a kezéből. Most ő fogja szorítani, ha megint a „szorítsd” következik.

Szemben állnak a párok, és egymásnak adnak „szorítsd”, „lazítsd” parancsokat. Az utasítást adó rámutat a társa egyik testrészére, amikor kiadja a parancsot. Pl. ha a jobb karra mutat, csak a jobb kart kell szorítani, vagyis az izmait megfeszíteni. Egy idő után cserélnek a párok: aki az előbb utasítást adott, most az fogja végrehajtani a parancsokat. Ugyanezt megtehetitek úgy, hogy a párok egyik tagja fekszik a földön, a másik tagja utasít.

 

GyerektornaAlakítsatok kis csoportokat, akik egy-egy mozgást végezzenek közös megegyezés alapján (pl. séta, tánc, nyusziugrás, terpeszugrás, törzshajlítás stb.) A csoportokat a mozgásformáról lehet megismerni. Miközben végzik a mozgásokat, adj „szoríts”, „lazíts” parancsokat a gyerekeknek. Erre mindenki a saját mozgásformáját feszesebben vagy lazábban végzi. A nagy csoport szintjén feszülés-oldás ritmusa érzékelhető.

 

Át lehet vinni mindezt dramatikus játékra is: A kiscsoportok találjanak ki egy-egy élethelyzetet, amit lehet feszülten (szorosan) és lazán is kezelni. „Szorítsd”, majd „lazítsd” felszólításra játsszák el a csoportok a helyzetben bekövetkező változásokat. Pl. családi vacsora, mindenki feszült, ideges a napi gondok miatt. Majd valaki bedob egy poént, és kitör a nevetés. Oldódik a feszültség, és beszélgetni kezdenek.

 

Kép forrása: http://csillagvirag.bloglap.hu/oldalak/unalomuzo-feladatok-35193/

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.