Pages Navigation Menu

3. Nátán meséje – a példázat ereje

TÉMA CÍME: A parázna király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Dávid és Betsabé (2 Sámuel 11 – 12; Zsoltárok 51)

 

Dávid Nátán feddése utánNátán is „meséhez” folyamodik, amikor a vétkes királyt meg kell intenie. Vajon miért? Fél a nyílt és egyenes beszédtől? Vagy nem látja célravezetőnek, ha ajtóstul tör a házba? Vajon mi fegyverzi le a királyt a példázatban, mielőtt kiderülne, hogy valójában róla szól? Mi a mese, a példázat ereje és lehetősége a hétköznapi beszéddel szemben?

A mese, a példázat szimbólumokban beszél, ami általánosabb érvényű, és elemi módon ragadja meg az ember igazságérzetét. Dávid is ilyen elemi módon reagál, amikor felháborodik a „gazdag ember” tettén. S mivel szó szerint értelmezi a példázatot, máris kész az ítélettel. Nátán pedig az egyenes beszéddel: „Te vagy az az ember!” – „Talált. Süllyedt.” – mondhatjuk mai hasonlattal. A király megadja magát, és beismeri vétkét.

Te is tartsd be ezt a hatásmechanizmust, és a mesével/példázattal kezdd a foglalkozást. Kisebbeknek lehet még valóban mesés formában elmondani a példázatot, nagyobbaknak pedig szóba jöhet egy mai példázat, amihez csak a szereplőket és helyzetet kell modernizálni kicsit. Pl.:

Élt egy városban két ember, egy gazdag vállalkozó meg egy szegény kézilabdaedző. A gazdag igen befolyásos ember volt, a fél város neki dolgozott, és a képviselőtestületben is ott ültek az emberei. A kézilabdaedzőnek nem volt egyebe, csak a csapata, és időt, pénzt sem kímélve beleadta mindenét, hogy jó csapat legyen belőle. Az utánpótlásképzést is vállalta, nappalát-éjjelét odaadta, csak fejlődjön a csapat. És a siker megérett lassan, nem volt a környéken, de még a megyében, sőt lassan az országban sem ilyen jó kézicsapat. Egyszer vendége érkezett a gazdag vállalkozónak, egy másik vállalkozó egy messzi városból, akinek nemcsak vállalatai, hanem sportegyesületei is voltak. Mert a sport az egyik legjobb üzlet. Szó szót követett, mire a gazdag vállalkozó felajánlotta a vendégének, el tudja intézni, hogy megvehesse a helyi kézilabdacsapatot, hiszen az önkormányzat tartja fenn, csak szólni kell az embereinek. Így történt, hogy a kézilabdaedző egyik napról a másikra az utcán találta magát, a sportcsarnok előtt, amin hiába szerepelt a megvásárolt csapat neve, a csapat már nem az volt, mint régen, nagy része ki lett cserélve drága pénzen megvásárolt sztárjátékosokkal.

 

Miután elmondod a mesét/példázatot, kérdezd meg a gyerekek véleményét az esetről, és engedd meg a spontán reakcióikat. Vajon mit diktál elemi igazságérzetük? Mit lehet tenni egy ilyen esetben? Kihez lehet fordulni? Ki tehet igazságot?
Majd vizsgáljátok meg, van-e lehetőség az igazságszolgáltatásra társadalmi szinten? Ki léphet fel egy gazdag, befolyásos ember ellen? A király? A főnök? Az elnök? És ha ő „az az ember”? Akkor ki?
Hát a lelkiismerete. S aki azt felébreszti.
Ezen a ponton érdemes elmondani a bibliai történetet, és kimondani Isten nevét is.

 

Miután megismertétek a bibliai történetet, beszélgessetek róla:

Mi vezette Dávidot a tettére? Szerintetek bűnös volt-e a kívánsága? Mit vált ki a férfiből, ha meglát hiányos öltözetben egy szép nőt? Ne nézzen oda? Ne gyönyörködjön? – Nehéz kérdések ezek, de nem érdemes elkerülni.

Mivel követte el Dávid a vétket? Mi volt az a lépés, amit nem lett volna szabad megtennie? Mi lett a következménye? Egyik vétek hozza a másikat, és végül tragédiához vezet. Hogyan lehetett volna megállítani ezt a láncolatot? Milyen lehetőségünk van a kilépésre, ha egyszer belekeveredtünk valamibe, ami nem tiszta dolog? Érdemes-e még jobban belekeveredni?

 

Kép forrása: http://www.codyfmiller.com/paintings/david-after-nathans-rebuke/

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.