Pages Navigation Menu

3. „Lídia-otthon” – a gyülekezet háza: tervek és elképzelések

TÉMA CÍME: A gyülekezet otthona
BIBLIAI TÖRTÉNET: Lídia házában (ApCsel 16,11–40)

 

LídiaLídia, a Filippiben élő bíborárus asszony a kis-ázsiai Thiatirából származott (neve is azt jelenti: lídiai nő). Az Izrael Istene iránt érdeklődő istenfélő asszony szívét, miközben Pál apostolt hallgatta, megnyitotta az Úr. Ezzel együtt háza is megnyílt, és vendégül látta az apostolokat és a hitben testvéreket. A jómódú kereskedő otthona az első európai keresztény gyülekezet otthonává változott. Mi kellett ehhez? Pénz? Idő? Önzetlenség? Alkalmas épület? Szabad tér (folyópart)? Imádság? Igehirdetés? Isten által megnyitott szív? Vagy mindenből épp elegendő?

Kép forrása

 

Lídia a folyópartonAnnyi biztos, hogy Pál apostol mindig szívesen emlékezett az ott töltött időre, és a filippiekhez írott levele alapján az egyik legkedvesebb gyülekezetévé változott (vö. Fil 4,1 és 15–19).

 

Lídia háza igazi gyülekezeti ház volt, ahol mindenki testvér, mindenki otthon érezheti magát. Mit gondoltok, mi kellett ehhez? Beszélgessetek róla.

  • ●   Készítsetek rajzokat Lídia házáról és a folyópart imádkozó helyéről, ahogyan elképzelitek.
  • ●   Készítsétek riportsorozatot a filippi gyülekezet tagjaival. Találjatok ki ehhez egy-egy karaktert: név, életkor, családi állapot, származás, foglalkozás, gyülekezetben betöltött szerep, jellemző személyiségvonások, stb. Majd riporterként tegyetek fel kérdéseket az illetőnek, aki válaszolhat szóban (drámajáték), de írásbeli riport is készülhet vele (kreatív írás).

Kép forrása

 

Képzeljétek el, hogy a „Lídia-otthon” egy mai gyülekezet háza, igazi otthona. Mi kell ma ahhoz, hogy egy gyülekezeti ház valóban otthonná váljon? Ezt a kérdést is járjátok körül kreatív módon:

  • ●   Készítsétek el a „Lídia-otthon” alaprajzát és külső/belső látványtervét – kis csoportokban.
  • ●   Írjátok meg az otthon heti programját és működési tervét – egyéni vagy páros munka.
  • ●   Találjatok ki további otthonteremtő, közösségépítő alkalmakat és programokat – közös ötletelés.
  • ●   Dolgozzátok ki részletesen is egy-egy ilyen alkalom vagy program tervét – egyéni vagy páros munka.
  • ●   Készítsetek a „Lídia-otthonba” használati és dísztárgyakat, illetve ezek rajzát, képtervét, modelljét.

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.