Pages Navigation Menu

3. Hűség vagy mi? – a szexualitás bibliai és mai megítélése

TÉMA CÍME: Aki nagyon szeret
BIBLIAI TÖRTÉNET: Bűnös nő, aki megkeni Jézus lábát (Lukács 7,36–50)

 

Vajon mi történne ma egy ilyen helyzetben, amit a bűnös nő példája bemutat? Feltűnne egyáltalán, hogy a nő „bűnös”?
Mi a közvélekedés ma a szexualitással kapcsolatban? Felmerül-e a „Miért várj?” kérdése a fiatalokban? Miért baj ez? Bajnak tartjátok-e egyáltalán?

Keressetek olyan igéket, amelyek Isten szándékát közvetítik a szexualitással kapcsolatban. Amelyeket könnyen elferdíthetünk képmutató „farizeusi” vagy éppen „mindent szabad” felfogással. Keressétek meg és javítsátok ki az alábbi elferdített igéket:

  • ●   Ezért hagyja el a férfi apját és anyját, ragaszkodik élettársához, és ezért lesznek egy testté. (Mózes 2,24)
  • ●   Bizony, erős a szerelem, mint a halál, bűnös a szenvedély, akár a sír. (Példabeszédek 8,6)
  • ●   tartózkodjatok… a szexualitástól (ApCsel 15,29)
  • ●   Minden szabad nekem, de nem minden esik jól. (1Korinthus 6,12)
  • ●   Kerüljétek a másik nemet! (1Korinthus 6,18)

 

A bűnös nő megkeni Jézus lábátA modern pszichológia azt tanítja, szabadulj meg a bűntudattól, akkor leszel szabad. Mert a saját tudatod gubancai tartanak fogva. Jézus története mit mond a bűnről? Egyrészt nagyon hasonlót: a saját bűntudatod tart fogva. Másrészt teljesen mást: a bűntudatod mélyén tényleg ott a bűn. Amivel megsértetted Istent. És csak az szabadíthat meg tőle, aki ellen elkövetted: Isten. Ezzel a hatalommal mondja ki Jézus: „Megbocsáttattak a te bűneid.” Jézus nem modern, hanem archaikus pszichológus. Tudja, hogy az ember vétkének gubancai alól csak Isten színe előtt nyerhet feloldozást. Akiben nagy a gubanc, az jobban átélheti a szabadulást. És azután jobban ragaszkodik, jobban szeret. Jézus engedi, hogy az asszony rápazarolja érzelemkitörését és drága kenetét: magára veszi a fájdalmát és az örömét. Testbeszédével is azt mondja: „Legyetek szentek (hűségesek), mert én szent (hűséges) vagyok.” (Vö. 1Péter 1,16)
Hogyan lehetünk ma szentek? A kérdés nem csak beszélgetéstéma lehet. Személyes belső kérdésként, imakérésként hatékonyabb. Lásd a bűnös nő példáját.

Kép forrása

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.