Pages Navigation Menu

3. Az anyai szív örömei és fájdalmai

TÉMA CÍME: Az anyai szív
BIBLIAI TÖRTÉNET: Mária, Jézus anyja (Lukács 2,19.35 és 2,41–51)

 

Milyen szívpróbákat jelentettek Mária számára az alábbi helyzetek:

  • ●   A pásztorok látogatása (Lukács 2,8–20) – „Mária pedig mindezeket a beszédeket megjegyezte, és szívében forgatta.” (19.)
  • ●   Találkozás Simeonnal a templomban (Lukács 2,25–35) – „a te lelkedet is éles kard járja majd át –, hogy nyilvánvalóvá legyen sok szív gondolata.” (35.)
  • ●   A 12 éves Jézussal a templomban (Lukács 2,41 – 52) – „Anyja mindezeket a szavakat megőrizte szívében” (51.)

Mit jelentenek a „szívében forgatta”, „szív gondolata”, „megőrizte a szívében” kifejezések? Hogyan mondanátok ezeket másképpen?
Mit jelenthetett Mária számára a pásztoroktól és a Simeontól kapott hír? Csak örömet? Hogyan lehet egy hír, egy esemény egyszerre kívánatos és félelmetes? Örömet keltő és riasztó?

 

Mi mindennek képes örülni egy anya? Mi mindenre képes emlékezni a „szívében”? Készítsetek interjút édesanyátokkal, milyen emlékei vannak kisbaba-kisgyerek korotokból. Az interjú a belső emlékképekre irányul, főleg ezeket kell előcsalogatni.

Mi mindenért képes aggódni egy anya? Mi mindent képes „forgatni a szívében”? (Néha valóban, mintha éles kést forgatnának benne.)
Készítsetek feljegyzéseket, gyűjtsetek „adatokat” édesanyátok aggódásairól és azok okairól. Fontos, hogy az indítékokat megértsétek. Úgy könnyebb elfogadni, ha valami nem kedvetekre valót kíván. Ti is „forgassátok és hordozzátok a szívetekben” a kéréseit.

 

Anya és fiaKép forrása

 

Írjatok egy rövid történetet a saját nevetekben vagy egy képzelt gyerek nevében, ami így kezdődik:

  • ●   „Anya örül…”
  • ●   „Anya már megint aggódik…”
  • ●   „Anya azt mondta…”

Írjatok Anyanaplót, amely egy édesanya „szívébe” helyezkedve beszél a kisfia növekedéséről, fejlődéséről. Képzeljétek el, mi mindent vehet észre, minek örül, miért aggódik, miben lát valami fontosat, a jövőre utaló jelet, stb. Jézus élete, de egy mai kisgyerek élete is lehet a napló témája. A feladat konkrét élményekre és tapasztalatokra is támaszkodhat, de alapvetően képzeletbeli helyzetet kell leírni. Célja az anyai nézőpont átélése, ami fiúk számára sem árt, tehát ők is nyugodtan írhatnak anyanaplót.

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.