Pages Navigation Menu

3. A bibliai szerelmi költészet képei, képgazdagsága

TÉMA CÍME: A szerelmes király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Énekek éneke – Salamon kísértése (Énekek éneke; 1Királyok 11,1–13)

 

Gustav Klimt: A csók

Gustav Klimt: A csók (1908)

A szerelmi téma további feladatait csak érett csoporttal érdemes feldolgozni, erős szexuális vonzata miatt. Ám a téma tabuként való kezelése sem helyes, jobb nyíltan és őszintén beszélni róla a gyerekekkel. Az Énekek éneke és a szerelmi költészet a költői nyelv szimbolikus lehetőségeit kínálja ehhez.

Keressetek hasonlatokat, költői képeket az Énekek énekében arra, hogyan látják egymást a szerelmesek. Milyen képek illenek a lányra, a legényre?

Melyikőjük lehet a liliom, nárcisz, almafa, gazella, fiatal szarvas vagy zászlóerdő?

Mihez hasonlít a hullámzó kecskenyáj, megnyírt juhnyáj, karmazsinfonál, ékszer, őzike, elefántcsont-torony? Tudjuk-e ma ilyen szépen becézni a kedvesünket?

 

Képekkel fejezi ki a költemény azt is, hogy a szerelmeseknek várni kell egymásra. Keressétek meg ezt az igeverset, és fejtsétek meg az üzenetét (2,7; 3,5; 8,4):

Kérve kérlek titeket, Jeruzsálem lányai,
a gazellákra és a mező szarvasaira:
Ne keltsétek, ne ébresszétek föl
a szerelmet, amíg nem akarja!

Úgy beszél a vers a szerelemről, mint egy emberi lényről, akit fel lehet ébreszteni, akinek önálló akarata van. Kinek milyen tapasztalatai vannak arról, hogy túl korán, legédesebb álmából ébresztették fel? Milyen az idejekorán felébresztett ember? És milyen az, aki idejében kel fel, és kipihente magát?

 

Milyen képekkel mutatja be a költemény azt a szerelmet, amely a maga idejében lett „felébresztve”, amelyben két ember tényleg egymásra talált? Milyen természetűnek mutatja be az ige az ilyen kapcsolatot? (Lásd 8,6–7)

Miben különbözik ez a felfogás a ma általános szerelmi szokásoktól? Mi a véleményetek erről, vajon melyiknek van igaza? Érdemes várni? Érdemes egy életre „elpecsételődni”?

 

És egy illusztrátori feladat: Melyik szerelmes kép ragadott meg a legjobban? Készíts a felhasználásával valódi képet grafikai vagy festői eszközökkel.

Kép forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/Gustav_Klimt

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

 

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.