Pages Navigation Menu

26. Tükör

Bizonyára rácsodálkoztál már a vízben tükröződő tájra, mondjuk folyóparton vagy egy csónakban ülve, esetleg hídon állva. A rezdüléstelen víztükör különös erővel adja vissza a part látványát, csak éppen fejjel lefelé, tótágast állva. Festők és fotósok kedvelt témája ez az oda-visszafordított világ, némelyik képen eldönteni is nehéz, melyik az igazi. Ám ha a víz fodrozódik vagy erősebb hullámzás éri, rögtön megmozdul a kép, és furcsa látványát adja a változásnak. Érdemes végignézni Daniel B. Hartz tükröződéseket bemutató fotógalériáját (kép forrása): http://www.wildlifepicture.org/termeszetfotok/fotok/2_tukrozodesek

 

Víztükör

 

Nagyvárosban is szüntelenül találkozunk a tükröződés élményével, hiszen hatalmas üvegfelületek vannak az épületeken, járműveken. Lépten-nyomon láthatod magadat és másokat, amint áttűnik az alakon egy-egy épületbelső, városrészlet. Ilyen áttűnésekkel is különös képeket kaphat el egy jó szemű fotós, lásd pl. ezt a képgalériát (kép forrása).

 

Ablaktükör

 

Induljatok el ti is egy-egy fényképezőgéppel vagy mobiltelefonnal, és gyűjtsetek tükröződéseket a településen vagy annak környékén, ahol csak tükröződő felületeket találtok (akár egy pohár vízben vagy tócsában is). Fontos szempont, hogy igazi tükörképvadászat legyen, bármilyen beállítás vagy képi manipuláció nélkül. Így is lesz bőven felfedeznivaló, csak nyissátok ki rá a szemeteket.

 

A természetben élő ember is már régóta rácsodálkozhatott a víztükör mutatta képre, és amikor meglátta benne magát, önmagára ismert. Ennek az élménynek az emlékét őrzi a görög Narkisszosz-mítosz, amely egyfajta bűnbeesés történetként is értelmezhető.

Rajzoljátok le, milyennek láthatta magát Narkisszosz a víztükörben.
Egyiptomi bronztükör

 

A Bibliában is megtalálhatóak a tükörnyomok, már az Ószövetségben is. Az ember nem futhatott mindig a vízpartra, ha a tükörképét akarta megtekinteni. Az első tükrök fémből öntött és csiszolt felületű tárgyak voltak. Mózes második könyvében olvassuk (38,8), hogy miből készült a szent sátor udvarán felállított rézmedence és állványa: „azoknak az asszonyoknak a fémtükreiből, akik a kijelentés sátrának bejáratánál szolgáltak”.

Egyiptomi bronztükör

 

Mit gondoltok, a Jób könyve mit hasonlít a fémtükörhöz ilyen módon:
„…szilárd, mint az öntött tükör” (Jób 37,18 – lásd az új fordítást és a Károli fordítást is – ezek szerint két jó megoldás is van.)

 • A.   a jégtakaró
 • B.   a felhőtakaró
 • C.   a tenger
 • D.   az ég

 

Pál apostol híres tükörhasonlata is akkor érthető meg igazán, ha fémtükörre gondolunk, ami korántsem adott olyan tiszta képet, mint egy foncsorozott üvegtükör (a 13. században készítettek ilyet először). Mit gondoltok, melyik kifejezés illik a hiányos igébe:

„Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig ___________________; most töredékes az ismeretem, akkor pedig úgy fogok ismerni, ahogyan engem is megismert Isten.” (1Korinthus 13,12)

 • A.   színről színre
 • B.   képről képre
 • C.   tisztán és világosan
 • D.   nappali fényben

 

Ti mikor néztek a nap folyamán először tükörbe? Mikor utoljára? És azt meg tudnátok-e mondani, hogy kb. hányszor, ill. mennyi ideig nézitek magatokat egy nap a tükörben?
Miért van erre szükség? Szerintetek miért vált szükségletünkké a tükörbenézés?
Csak üveg-, víz-, fémtükörben és hasonló tükröződő felületeken láthatjuk meg magunkat? Hát még hol?
Nézzetek „kalaptükörbe”. Az önismereti játék így zajlik:

 

Kalaptükör

Egy kalapba cédulákon megkezdett mondatokat teszel. A csoportban körbeadod a kalapot, és mindenki húz egy cédulát a kalapból. A mondatot az első körben annak kell befejeznie, aki kihúzta, méghozzá gyorsan, ami épp az eszébe jut. Mintha tükörbe nézne hirtelen, és meglátná az arcát.
Második körben már ismerősek a cédulák, de most nem az fejezi be a mondatot, aki kihúzta, hanem odaadja valakinek a csoportból. Az illetőnek most is gyorsan, spontán módon kell válaszolnia.

 • „Nyomaszt, hogy…”
 • „Tetszik, hogy…”
 • „Örülnék, ha…”
 • „Attól tartok, hogy…”
 • „Félek, hogy…”
 • „Kár, hogy…”
 • „Szeretném, ha…”
 • „Szeretem, hogy…”
 • „Problémát jelent, ha…”
 • „Jól esik, hogy…”
 • „Természetesnek tartom, hogy…”
 • „Nyugodtabb lennék, ha…”
 • „Soha nem fogom elfelejteni, hogy…”
 • „Mennyivel könnyebb lenne, ha…”
 • „Az az álmom, hogy majd egyszer…”
 • „Szívesen elmondanám másoknak is, hogy…
 • „Eléggé felkavart, amikor megtudtam, hogy…
 • „Remélem, hogy nemsokára…”
 • „Nevetnem kell, ha arra gondolok, hogy…”
 • „Akkor vagyok elégedett, ha…”

 

Ki vagyok énKép forrása

 

Ismeritek József Attila Nem én kiáltok c. versét? Ennek két, talán legismertebb sora így szól:

Hiába fürösztöd önmagadban,
Csak másban moshatod meg arcodat.

Akár tükörhasonlatként is szólhatna:

Hiába fürkészed önmagadban,
Csak másban láthatod meg arcodat.

 

Az önismereti játékot társismereti játékká alakítva gyűjtsetek a kalapba új cédulákat, amelyekre mindenki írjon egy-egy mondatot, ami jelenlegi érzéseit, élethelyzetét tükrözi (név nélkül). Mindenki húzzon a kalapból egy cédulát (ha a sajátját húzta, húzzon másikat), és tippelje meg, ki írhatta a mondatot. Egy körben mindenki hangosan felolvassa a mondatot, elmondja, kire tippel, és röviden megindokolja, miért az illetőre gondolt. Majd újabb körben jön a leleplezés: Mondatról mondatra haladva jelentkezik az írója, és ő is elmondja, miért pont azt a mondatot írta magáról. Nem baj, ha a játék most lelassul, és spontán beszélgetésekbe megy át. Célunk is lehet ez a megnyíló csoportkör, mint egy társtükör.

 

A Bibliában is találkozunk a tükör átvitt jelentésével. Jakab apostol magát az igét tartja tükörnek: „Mert ha valaki csak hallgatója az igének, de nem cselekszi, olyan, mint az az ember, aki a tükörben nézi meg az arcát. Megnézi ugyan magát, de elmegy, és nyomban el is felejti, hogy milyen volt. De aki a szabadság tökéletes törvényébe tekint bele, és megmarad mellette, úgyhogy nem feledékeny hallgatója, hanem tevékeny megvalósítója: azt boldoggá teszi cselekedete.” (Jakab 1,23–25)

Keressetek olyan igéket a Bibliában, amelyek tükörként hatnak az életünkben: Belenézünk, és meglátjuk magunkat olyannak, amilyennek Isten lát. És nem felejtjük el, hanem őrizzük a „belső szobánkban”, mint egy belső tükröt.

A gyűjtött igék közül válasszatok egy-egy olyan igét, amely személyesen is megszólít. Ki-ki elmondhatja, miért azt az igét választotta. Vagy megfogalmazhatja írásban, egy napló- vagy blogbejegyzés formájában.

A barátok, barátnők egymás számára is választhatnak igét, szintén elmondva, miért esett a választás épp arra az igére.

 

Tükör portré

Kép forrása

 

Végül készítsetek egyéni és társas szelfiket, portrékat, amelyek többet mutatnak egy-egy pillanatnyi arcképnél. Amelyek tükröznek valamit a személyiség belső világából is.

 

A feladatsort megtalálod a Segédanyagok / Nyári ábécé menüpont alatt: http://kateteka.hu/segedanyagok/nyari-abece/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.