Pages Navigation Menu

24. Süt, sütés

„Süt a nap, szinte éget” – szoktuk mondani, és valóban leégünk, ha túl sokat tartózkodunk a tűző nyári napon. Pirosak leszünk, mint a pecsenye. Vagy mint a tenyerünk, ha sokat tapsolunk vele.

A „Süti, süti pogácsát” kezdetű mondóka is tapsolós játék, lehet, hogy épp ezért. Miközben mondogatjuk és tapsolunk hozzá, a tenyerünk szép pirosra „sül”. Játsszatok vele így – tapsoljanak veled együtt a kicsik, vagy tapsoltasd őket a tenyerüket összeütögetve. Az eredeti mondóka így hangzik (Kiss Áron játékgyűjteményéből):

Süti, süti pogácsát,
apjának, anyjának,
tejbe-vajba az apjának,
sóba-vízbe a dadának.

Ennek több változata is ismert, a mai életmódhoz alakítva:

Süti, süti pogácsát,
apának, anyának,
sóba, vízbe az apjának,
tejbe, vajba az anyjának.

Süti, süti pogácsát,
apának, anyának,
tejbe-vajba apának,
édes mézbe anyának,
sárba-vízbe babának,
tapsi, kacsó, tapsi,
ennivalót adj ki.

Lásd még ezt a mondókagyűjteményt: http://okosanya.blog.hu/2010/08/01/mondokak_kenyersuteshez_dagasztashoz_es_egyeb_tesztazashoz

 

Süt a nap süt a pékKép forrása

 

„Süt a nap, süt a pék” – ugye ez is ismerős? A Gryllus-dal is összekapcsolja a napsütést és a tésztasütést. Játsszatok a szöveggel, mint egy mondókával. Lehet tapsolni hozzá, és lehet mondogatni egyre gyorsabban:

Sütni kell kenyeret, cipót is eleget,
Az este messze még, süt a nap, süt a pék.
Süt a, süt a, süt a nap, süt a, süt a pék.
Süt a, süt a, süt a nap, süt a, süt a pék.
Süt a, süt a, süt a nap, süt a, süt a pék.
Süt a, süt a, süt a nap, süt a, süt a pék.

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=Dm5NfnRu9hY

 

A következő mondókát tésztagyúrással vagy a tésztagyúrás, -sodrás mozdulataival egybekötve is mondogathatjuk:

Süssünk, süssünk valamit,
azt is megmondom, hogy mit!
Lisztből legyen kerekes,
töltelékes, jó édes,
túróval bélelve,
sodorva, tekerve,
kerekes és édes,
csigabiga rétes!

 

Csak pogácsát és rétest lehet sütni? Játszatok sütisorolót. A „Süt a, süt a, süt a pék” mondókasort folytassátok egy-egy péksütemény, kenyérféle nevével, majd ha már elfogyott jöhet a többi sütemény is. Pl.:

Süt a, süt a, süt a pék
kenyeret,
cipót,
kalácsot,
zsemlét,
pogácsát,
kiflit,
perecet,
sós stanglit,
piskótát,
muffint…

A mondókázást követheti egy közös tésztázás és tésztasütés, a felsorolt süteményfélékből választva egy könnyebben elkészíthetőt. Recepteket találtok bőven, többek között itt (kép forrása).

 

Pogácsasütés

 

Csak tésztaféléket lehet sütni? A mondókát folytatva soroljatok további sütnivalókat. Pl.:

Süssünk, süssünk valamit,
azt is megmondom, hogy mit!
Csirkecombot.
Töltött kacsát.
Halat.
Gombát.
Padlizsánt.
Pecsenyehúst.
Stb.

 

Nagyobbakkal játsszatok „Piros pecsenyét”. Közismert játék, amit bármikor és bárhol elő lehet venni, mert csak két ember és négy kéz kell hozzá, meg gyorsaság és jó reflexek. A játékosok egymással szemben helyezkednek el, karnyújtásnyira egymástól. Az egyik játékos tenyérrel lefelé, a másik tenyérrel felfelé nyújtja előre a kezét, így helyezik egymásra. Akinek alul van a tenyere, gyors mozdulattal megpróbál ráütni a társa kézfejére felülről, aki viszont igyekszik a kezét elkapni. Ha sikerül ráütni, csere következik. Akinek sokat csapkodják a kézfejét, annak az piros lesz, mint a pecsenye.

 

Piros pecsenyeKép forrása

 

A sütés az étel elkészítésének régről ismert módja, egyidős lehet a tűz „megszelídítésével”. A Bibliában már az őstörténetek között olvashatunk egy „hatalmas vadászról”. Ki volt ő? (1Mózes 10,8–9)

  • A.   Kain, Ábel testvére
  • B.   Énók, aki pont 365 évet élt
  • C.   Sém, Nóé egyik fia
  • D.   Nimród, Bábel első uralkodója

A vadászathoz természetesen hozzátartozott a hús feldolgozása és megsütése is. Izsák idősebb fia, Ézsau is vadász volt, és kiváló vadpecsenyét készített. Ezért az apja őt szerette jobban. Olvassátok el a nevezetes pecsenyekészítés történetét (1Mózes 27), és válaszoljatok a következő kérdésekre:

  • Mit kellett tenni azért, hogy a vadpecsenye tálalható legyen? Mennyi időbe telhetett mindez, ha kedvezett a vadászszerencse?
  • Mi helyettesítette a vadat Rebeka tervében? Miért volt a csalásra szükség? Mennyi időbe telhetett ez a sátor körüli akció? Mennyi időt nyertek vele?
  • Vajon Izsák miért nem vette észre a cserét? Csak azért, mert rossz volt a látása? Miért nem fogott gyanút akkor, amikor megízlelte az ételt?
  • Mi jutott Jákóbnak, és mi jutott Ézsaunak a lakomából?

 

Másik nevezetes sütős történet az Ószövetségben, amikor Ábrahám vendégül lát három férfit, akikről később derül ki, hogy ők az Úr követei, angyalai (vö. Zsidók 13,2). A történetben belepillanthatunk a korabeli vendéglátásba és ételkészítésbe is. Olvassátok el ezt a történetet is (1Mózes 18,1–14), és válaszoljatok a kérdésekre:

  • Miért tartózkodott Ábrahám a sátor árnyékában? Mi mozdította ki onnan olyan sietve?
  • Milyen intézkedéseket hozott Ábrahám, hogy a vendégeit méltóképpen fogadja? Melyiket kire bízta?
  • Milyen utat tett meg az étel, amíg a vendégek elé került? Kb. mennyi ideig tarthatott ez?
  • Milyen helyszínei és kellékei voltak ennek a vendégfogadásnak?

Játsszátok el a történetet úgy, hogy kiválasztjátok a megfelelő helyszíneket, sátorhely, fa, legelő, felállítjátok sátrat, és amennyire lehet, rekonstruáljátok az eseményeket, a hús- és kenyérsütéssel együtt. Nevezhetjük ezt életjátéknak is.

 

Ábrahám borjúszelete

Hozzávalók: 4-6 szelet hús, só, 2 evőkanál főzővaj

Elkészítés: Sütőedényben felforrósítjuk a zsiradékot, ebben sütjük a húst, mindkét oldalán 4-4 percig. Ezután sózzuk meg, és forrón tálaljuk.

Ajánlott mellé a frissen sült lángos vagy fehér kenyér, illetve zöldsaláta, joghurt. Forró nyári napokon kiváló eledel.

Forrás: Eleonore Schmitt: Bibliai szakácskönyv (HUNGA-PRINT, Bp, 1992, 52. o.)

 

Végül egy sütős történet az Újszövetségből is: A feltámadott Jézus Galileába küldi a tanítványait, akik várakozás közben elmennek újra halászni. Megismétlődik a csodálatos halfogás története, és a csodálatos halsütés történetévé válik (János 21). Vajon miért?

Mi a jelentősége a parton talált parázsnak, sült halnak és kenyérnek? Mi az, ami szintén megismétlődik ezzel (vö. János 6,1–15)? Miben emlékeztet ez az úrvacsorára?

 

Parázson sült hal

Hozzávalók: 4 nem túl nagy egész, tisztított hal

Elkészítés: Megmossuk a halakat, szárazra törüljük, és sóval, olajjal dörzsöljük be őket. Majd faszénparázson sütjük meg.

Friss kenyér, zöld saláta ajánlott hozzá, és egy pohár jóféle fehér bor (a nagykorúaknak).

Forrás: Eleonore Schmitt: Bibliai szakácskönyv (HUNGA-PRINT, Bp, 1992, 72. o.)

 

Roston sült halKép forrása

 

Nyári estéken gyakran összegyűlünk egy-egy szalonnasütésre vagy grillpartira. A szabad tűzön való sütés kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas és közösségteremtő esemény a tűzrakástól kezdve a falatozáson át a beszélgetésig. Érdemes betervezni a nyárba családi és gyülekezeti szinten egyaránt. A grillezéshez használhattok borjú-, juh-, kecske- vagy vadhúst, így még izgalmasabb lesz az ősi ízek és sültek nyomában együtt lenni.

 

A feladatsort megtalálod a Segédanyagok / Nyári ábécé menüpont alatt: http://kateteka.hu/segedanyagok/nyari-abece/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.