Pages Navigation Menu

2. Tisztelet, szeretet kifejezése – a bibliai korban és a történetben

TÉMA CÍME: Aki nagyon szeret
BIBLIAI TÖRTÉNET: Bűnös nő, aki megkeni Jézus lábát (Lukács 7,36–50)

 

El tudjátok-e képzelni, hogy anyát vagy apát magázva szólítsátok meg? Hogy az asztalnál ülve minden kérés és válasz magázva történjen? Ugye nehéz elképzelni? Próbáljátok ki. Biztosan eljátszani sem lesz könnyű. Pedig alig száz éve még a legtöbb családban ez volt a szokás, ezt kívánta az illem. Annyira hozzászokunk a saját szokásainkhoz, hogy nehéz kilépni belőle.

Hát még, ha sokkal régebben és más kultúrában történt valami. Ugyanaz a dolog akár az ellenkezőjét is jelentheti. A bibliai korban (Jézus idejében is) általános szokás volt, hogy a betérőnek vizet adtak a lábai megmosására, vagy megmosták a lábát. A történet szerint ez Jézus fogadásakor elmaradt. Az viszont nem volt szokás, hogy egy férfit egy ismeretlen nő megérintsen, főleg akkor, ha a közösség bűnösnek tartja. A hirtelen kitörő érzelmek kifejezésének viszont megvoltak a szokásai, így gyász idején természetes volt a hangos sírás, vagy a ruha megszaggatása. Vagy ünnepeken a körtánc, az öröm táncos, ujjongó kifejezése. A bűnös nő gesztusaiban a gyász és az örömünnep gesztusai vegyülnek a tiszteletadás hódoló gesztusaival. Gondoljunk a napkeleti bölcsek imádására, akik szintén illatszereket tettek Jézus lábai elé. Vagy Máriára, aki mint Urát kente meg Jézus lábait illatszerrel. Jézusét, aki megrendülését szintén könnyekkel fejezte ki, mikor a barátja, Lázár meghalt.

 

A bűnös nőKép forrása

 

Beszélgessetek ezekről a szokások szabályozta jelzésekről, melyik mit jelenthetett a Jézus korabeli zsidó emberek számára. Beszélgessetek az asszonyok helyzetéről is, akik sokkal alárendeltebb helyzetben voltak a maihoz képest. Egy asszony a férje tulajdonának számított, s ha nem volt férje, kiszolgáltatottabb volt mindenkinél. Ha bűnös életmódot élt – parázna volt –, akkor pedig számíthatott a közösség megvetésére. A törvény szerint meg is kövezhették. De a megkövezéssel egyenértékű a szavakkal vagy gondolatokkal való elítélés, megvetés is. Ez a fajta megvetés bizony nem ment ki a szokásból, a kiközösített ember ma is átélheti, mit jelent a szavakkal/gondolatokkal „kövezés”.

 

Ki mit gondol az asztaltársaságból, amikor megjelenik

 • ●   a házigazda,
 • ●   a csodatanító Jézus,
 • ●   a városszerte ismert bűnös nő?

Fogalmazzátok ezt meg írásban vagy hangos monológban az egyik vendég nevében, aki

 • ●   egy törvénytisztelő farizeus,
 • ●   Jézus tanításait hallgató és elfogadó „szimpatizáns”,
 • ●   vagy a bűnös nőt gyerekkora óta jól ismerő és sajnáló ember, mondjuk a szomszéd.

 

És mi járhatott az asszony fejében? Fogalmazzátok meg ezt is írásban vagy hangos monológban, a következő helyzetekben:

 • ●   amikor belopakodik a házba,
 • ●   amikor Jézus lábára borul,
 • ●   amikor Jézustól bocsánatot nyer.

 

Adjunk egy esélyt a házigazdának is. Hiszen nem tudhatjuk, mi zajlott le benne az esemény hatására. Fogalmazzátok meg írásban vagy hangos monológban, mi járt a fejében, amikor:

 • ●   a bűnös asszony megjelent a házában,
 • ●   Jézust illetlenül megérintette és „jelenetet rendezett”,
 • ●   amikor Jézustól bocsánatot nyert.

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.