Pages Navigation Menu

2. Kire hallgatsz? – szituációs játékok

TÉMA CÍME: Az önfejű és féltékeny király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Saul és Jónátán (1Sámuel [13] 14)

 

A mindennapi életben is gyakran előfordul, hogy nem tudjuk megkülönböztetni a helyes útra vezető (biztató, bátorító vagy kérő, utasító, parancsoló) vagy attól eltérítő tanácsokat, utasításokat. Ilyenkor könnyen össze is kavarodhatunk, hogy akkor most mit tegyünk, mit csináljunk.

Mint a tanmese Krisztije, aki kapott egy használt kerékpárt. A kedvenc színére, zöldre szerette volna festeni. De a bátyja lebeszélte. S rábeszélte a pirosra. Az meg Kriszti barátnőjének nem tetszett. Ő is lebeszélte, és rábeszélte valami másra. Aztán jött a szomszéd fiú, a szomszédasszony, és így tovább. Mindenkinek más volt a véleménye, s Kriszti mindig más szín festéséhez fogott hozzá. Végül megelégelte a dolgot, és mégiscsak zöldre festette a kerékpárt. Vajon jól döntött Kriszti?

Ez így nagyon tanmesejellegű, de az alapproblémát jól szemlélteti: Valaki vagy valami könnyen eltéríthet eredeti szándékunktól, meggyőződésünktől. Lehet, hogy az illető jót akar. Mégis félrevezető, amit mond. Az is előfordul, hogy egy helyzet próbál másféle döntésre kényszeríteni. Pl. túl sokat kell várni, vagy félelmetessé, veszélyessé válik, amit tenni szeretnénk.

Szituációs játékKeressetek olyan élethelyzeteket, amikor az eredeti (és helyes) szándéktól valaki vagy valami el akar téríteni. Kis csoportokban játsszatok is el egy-egy ilyen helyzetet. Amikor megnéztétek egymás jeleneteit, a döntéshelyzetig „pörgessétek” azokat vissza. Vajon jól döntött a főszereplő vagy rosszul? Ha rosszul, akkor mi vezette félre? Hogyan kellett volna az adott helyzetben helyesen viselkednie? Játsszátok újra így a döntésponttól a helyzetet.

Vizsgáljátok meg alaposan Saul döntését, amit a filiszteusokkal való harc során először hozott (lásd 1Sámuel 13). Mi térítette el eredeti szándékától? Ha mégis helyesen dönt, az hogyan befolyásolhatta volna a harc menetét, és hogyan befolyásolhatta volna Saul sorsát?

Kép forrása: http://www.nmi.hu/?controller=database&action=show_news&id=2324&language=hu_HUK

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

 

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.