Pages Navigation Menu

2. Helyzet van – vita és konzultáció

TÉMA CÍME: A menekült király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Dávid és Ákis király, Keíla lakói, Jónátán (1Sámuel [20] 21–23)

 

Sune Watts: Dávid és Saul

Sune Watts: Dávid és Saul

Rendezzetek vitát Keíla (vagy Zif) polgárai között: A csoport egyik fele Dávidot pártolja, és szeretné támogatni, másik fele Sault pártolja, vagy fél tőle, és ki akarja neki szolgáltatni Dávidot.

A vitára való felkészülés során gyűjtsétek össze mindkét oldal érveit. Gondoljatok a tettek okaira és várható következményeire. Ne feledkezzetek meg az érzelmekről és indulatokról sem. A vita során a gyerekek szerephelyzetbe kerülnek: nem a saját véleményüket kell védeni, hanem azt a szerepvéleményt, amit az adott fél – Dávid vagy Saul pártja – képvisel. Ezáltal megtanulnak egy élethelyzetet több oldalról értelmezni, s átélni a nézőpontnak megfelelő döntéshelyzetet. A vita célja nem a veszekedés, esetleg tettlegességig fajuló összetűzés eljátszása, hanem a nézőpontok értelmes és empatikus ütköztetése.

Miután a gyerekek beleképzelik magukat a helyzetbe, rájöhetnek, hogy a döntés nem is olyan könnyű. Pl.:

  • ●  Hogyan dönt az a Dávid-szimpatizáns családfő, akinek kis gyerekei vannak, s ha akarna, sem tudna velük Dávid csapatához csatlakozni?
  • ●  Hogyan dönt az a Dávid-szimpatizáns életerős ifjú, akinek az apja Saul királyt támogatja?
  • ●  Hogyan dönt az az istenfélő polgár, aki hallotta, Saul hogyan mészároltatta le az Úr papjait?

És így tovább – minél több konkrét sorsot és élethelyzetet képzeljetek el.

Ha valakinek a vita nem nyújt elég teret, hogy kibeszélje a problémáját, megteheti írásban is:
Nyissatok Dávid–Saul vitafórumot (vagy vitablogot), ahova mindenki írásban adhatja be a véleményét (vagy kommentelhet).

Végül figyeljetek oda arra, hogy Dávid nem egy vitában, hanem Istennel való „konzultációban” tudott helyes döntésre jutni. Így ő is, és Keíla lakói is megmenekültek Saul bosszújától. Hogyan zajlott ez a beszélgetés Istennel? Te mit kérdeztél volna még tőle?

Tudtok-e mai vagy történelmi példákat hozni döntéshelyzetekre, amikor hasonló csapdában kellett egy közösségnek, illetve a közösség tagjainak dönteni? Milyen válaszok adhatók hatalmi erőszak, diktatúra idején?

Kép forrása: http://sunewatts.dk/portfolio/wp/

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

 

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.