Pages Navigation Menu

2. Családi konfliktusok – öröm és bánat forrása

TÉMA CÍME: A szomorú király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Dávid és Absolon (2Sámuel [13–17] 18,1 – 19,9)

 

CsaládfotóA család az a keret, amelyben az emberi élet a foganástól kezdve kifejlődik, s ahol növekedéséhez biztonságos feltételeket talál. Örömérzettel jár, ha mindez biztosítva van. És ha valami megzavarja, az hiányállapotot és bánatot okoz. Nehéz erről egy az egyben beszélgetni. Játsszatok inkább, és a játékot követheti a beszélgetés.

Képzeljétek el, hogy családi fotóalbumot lapozgattok, ahol feltárulnak a családi események. Ehhez kisebb csoportokba/családokba rendeződjetek, s a csoport minden tagja legyen egy-egy családtag. Maguk közt osszák ki a gyerekek a szerepeket. Már a szereposztás-szerepválasztás is fontos feladat, és elárulja, milyen családszerkezetet tartanak természetesnek.

Ezután a fotóalbumban lapozgattok, ami azt jelenti, hogy minden család élőképszerűen bemutat egy-egy képet az album témái szerint. Az általános és „happy” képek felől közelíthettek a kényesebb témák felé, érzékenyen figyelve a csoport tűréshatárára. Egy-egy humoros cím teheti motiváltabbá a játékot. Pl.:

  • ●   A happy-család – boldog csíííz-mosoly;
  • ●   Ünnepi pillanat – bárcsak mindig karácsony/szülinap lenne;
  • ●   Mindenki mondja – családi traccsparti vagy vitaest;
  • ●   Mindenki másképp csinálja – nehéz az együttműködés;
  • ●   A türelem határán – nehéz ezt a családot kibírni;
  • ●   Családi vihar – a nagy összeveszés;
  • ●   Vihar után – a nagy kibékülés; stb.

Végül minden csoport alkosson egy-egy képet az album „titkos oldaláról” is. Adjatok címet egymás képeinek, aztán a csoportok árulják el, mit ábrázoltak a képeik. Mindezek alapján spontán beszélgetés alakulhat a családi helyzetekről, konfliktusokról.

 

A gyerekek a közös játék után rajzolt képeket is készíthetnek az albumba, ami lehetőséget teremt a személyes projekcióra. Saját problémáikat belevetíthetik egy-egy képi megoldásba. A humoros megközelítés itt is segíthet, főleg a nagyobbak számára.

Kisebb gyerekek készíthetnek családrajzot a saját családjukról is.

 

Kép forrása: http://kepmas.com/gyerek-csalad-galeria/

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.