Pages Navigation Menu

6. Ruhakarakterek

TÉMA CÍME: A kegyelem szépségei
BIBLIAI TÖRTÉNET: Akvila és Priszcilla (ApCsel 18,1–3; 24–26: 1Péter 3,1–7)

 

A bibliai kor ruházata nem volt olyan változatos, mint ma, az alapszabás tunikaszerű lepelruha volt, mégis volt különbség a férfiak és a nők, a gazdagok és szegények, vagy mondjuk a görögök és a zsidók ruházata között. Most nem az lesz a feladatunk, hogy ezt rekonstruáljuk. Hanem az, hogy egy-egy bibliai női szereplő ruháját tervezzétek meg az illető megismert karaktere, személyisége alapján. A tervek alapja egy-egy kivágott vagy előre megrajzolt tunika-körvonal. Ezt kell színes papír- vagy textilkollázzsal, illetve grafikai eszközökkel színessé, mintássá tenni. Úgy, hogy a ruháról rá lehessen ismerni a gazdájára, vagy legalábbis le lehessen olvasni róla bizonyos személyiségvonásokat.

Miután elkészültetek, a teremben kifeszített zsinegekre akasszátok ki ruhacsipesszel „száradni” a ruhákat, és nézegessétek meg, felismeritek-e mögötte az adott személyt vagy személyiségvonást. Akinek eszébe jut valami, az elmondhatja. Pl. Ez Erzsébet ruhája lehet, mert öreges színek között van egy élénk színű magocska. Hiszen ő öreg korában szülte meg első fiát. Ez meg magdalai Mária, aki nagyon szerette Jézust. Amikor elvesztette, sírt, zokogott. Amikor rátalált, boldogabb volt, mint valaha. Ez itt a boldogság-ruha.

 

Ezt a feladatot is megoldhatjátok a csoport tagjaira vonatkoztatva önismereti és/vagy társismereti játékként. Itt mai szabású ruhát kell tervezni magatoknak vagy a társatoknak, ami az illető személyiségét tükrözi, rá lehet ismerni, hogy ki hordhatja azt a ruhát.

RuhakarakterKép forrása

Hasonló technikával készülhetnek a ruhamodellek, amiket fel lehet vonultatni, mint egy divatbemutató modelljeit. Egy-egy személy a csoportból vállalhatja, hogy bemutatja az adott modellt, és mindenki feladata, hogy kitalálja, ki lehet a modell gazdája. Végül lehet szavazni, melyik ruha lesz a közönségdíjas. Az már nem szavazás kérdése, hogy melyik áll meg leginkább „a szív elrejtett embere” mércéjén. Hiszen egy életvidám, hangos gyermek ugyanolyan kedves lehet Isten előtt, mint egy visszahúzódó, csendes gyermek. A szív indulata dönti el az értékeket.

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.