Pages Navigation Menu

1. Sátorkészítés, sátormakettek

TÉMA CÍME: A kegyelem szépségei
BIBLIAI TÖRTÉNET: Akvila és Priszcilla (ApCsel 18,1–3; 24–26: 1Péter 3,1–7)

 

Pál apostol Korinthusban találkozott egy istenfélő zsidó házaspárral, akik kereszténnyé lettek. Akvila és Priszcilla nemcsak házastársak, hanem munkatársak is voltak: mindketten sátorkészítéssel foglalkoztak. S mivel Pál apostol is sátorkészítő volt, együtt dolgozott velük, így tartotta el magát Korinthusban.

A sátorkészítés komoly mesterség volt, a rudakra terített bőrt vagy szőtt takarót úgy kellett rögzíteni, hogy össze ne dőljön a viharban. Erre a nehézségre utal Pál gondolata is a korinthusiaknak írott második leveléből: „Tudjuk pedig, hogy ha földi sátorunk összeomlik, van Istentől készített hajlékunk, nem kézzel csinált, hanem örökkévaló mennyei házunk.” (2Kor 5,1)

 

Akvila és PriszcillaKép forrása

 

Készítsetek ti is sátrakat, kuckókat a teremben, szobában vagy a szabadban. A belső térben való építéshez felhasználhatóak a könnyen mozdítható bútorok (szék, fotel, asztal, stb.), rudak, botok, partvisnyél, illetve lepedők, takarók, zsineg, csipesz, stb. Az építést érdemes kisebb munkatársi kötelékben végezni, és kis csoportonként építeni egy-egy sátrat, kuckót. A sátor minőségét az dönti el, mennyire áll ellen a „viharoknak”, mennyire stabil.

Szabad térben főleg botok, rudak és lécek segítségével készülhet a tartószerkezet. Kirándulás, tábor alkalmával kereshettek száraz ágakat, vagy felhasználhattok a kertből lemetszett ágakat is. (Az építés miatt ne okozzatok kárt a természetben, ne vágjatok le élő ágakat, stb.)

 

Sátrak a szobábanKép forrása

 

Sátormakett is készülhet, aminek a tartóelemeit pálcikákból, vesszőkből, pl. szőlővenyigéből készíthetitek, zsineggel megkötözve, vagy ragasztószalaggal erősítve össze. Gyűrt színes papírral vagy textilanyaggal boríthatjátok a tartóvázat. Alapnak parafalapot, hullámkartont vagy hungarocell-lapot használhattok.

Itt is csoportmunkában, kisebb munkatársi kötelékben dolgozzatok a rendelkezésre álló anyagokból. Feladat a csoport számára: Alkossatok a kapott anyagokkal olyan sátormakettet, amely elég biztosan megáll a lábán, nem dől könnyen össze.

 

Beduin sátor makettjeKép forrása

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.