Pages Navigation Menu

1. Örömhírstaféta – mozdulatokkal és szavakkal

TÉMA CÍME: A feltámadás hírnökei
BIBLIAI TÖRTÉNET: Jézus feltámadása (Máté 28,1–10; Márk 16,1–13; Lukács 24,1–12.22–24; János 20,1–18)

 

Az asszonyok az üres sírt és a fehér ruhás ifjút látva (Márk evangéliuma szerint) először „megrettentek”, aztán mikor felfogták, mi történt, „megdöbbentek”, s mikor vitték a hírt, már „nagy örömmel” futottak (Máté evangéliuma szerint).

Tehát az ijedtség/félelem, döbbenet/csodálkozás és kirobbanó öröm egymást követő, de együtt is létező érzelmi állapotok. Hogyan viselkedünk ilyen helyzetekben? Milyen mozdulatok, gesztusok, mimika fejezi ki ezeket az állapotokat?

Játsszatok hírstafétát kisebb hírcsoportokban, mintha egymásnak adnátok tovább egy-egy fontos hírt, felfokozott érzelmi állapotban, szavak nélkül: A csoport tagjai sorba állnak, és a kezdő játékosnak hátat fordítanak. Ő kap (tőled) vagy kitalál egy hírt, pl. „Elveszett a cicám!” A sorban következő játékost megfordítja, és elmutogatja neki a hírt. Ő ugyanígy tesz a következő játékossal. Mikor végighaladt a hír a soron, az utolsó játékos hangosan mondja el, hogy mi történt, mi az, amit a mozdulatjelekből felfogott. Az első játékos ezt kijavítja vagy elfogadja, attól függően, mennyire változott meg a hír tartalma.

A játékot érdemes először egyszerű, mégis érzelmileg felfokozott helyzetekre utaló hírekkel kezdeni. Pl.:

  • ●   „Elveszett a cicám!”
  • ●   „Hogy került a torony tetejére a cicám?”
  • ●   „Végre, hazajött a cicám!”

 

CicaKép forrása

 

Aztán jöhetnek az összetettebb hírek. Pl.:

  • ●   „Holnap nem lesz itt az osztályfőnök, de ne ijedjetek meg, nem az a szigorú tanár jön be, aki a múltkor helyettesített.”
  • ●   „Hihetetlen, mit művelt az osztályfőnökünk megint: felcserélte a tesiórát a matematikaórával!”
  • ●   „Képzeljétek, az osztályfőnökünk elutazik, és egy hétig nem lesz megtartva a matekóránk!”

 

Végül a húsvéti örömhírt is adjátok tovább egymásnak gesztusnyelven. Előbb csak egyszerűen. Pl.: „Láttam az Urat!” (János 20,18) Majd bővítve a hírtartalmat, amire maguk a gyerekek is vállalkozhatnak. Alkalmazhatsz néhány ügyes hírfogalmazót, akik az evangélium tudósítása alapján fogalmazzák újra a hírt.

 

Láttam az UratKép forrása

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segeda

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.